Deltagare på Skapa Loss aktivitet sitter ner och får hjälp med korgflätning av läraren som står bakom och visar

Aktiviteter

Skapa Loss arrangeras just nu i olika delar av landet. Här kan du läsa utdrag ur en del av de programpunkter vi anordnat hittills för att få inspiration att arrangera egna Skapa Loss dagar.

Kör

Simon Ljungman, känd från På Spårets Augustifamiljen samt som Håkan Hellströms gitarrist, bjuder in till en eftermiddag med körklang och skratt, allt på Beatlestema. Simon har sjungit i kör sedan barnsben och driver idag ”We are voice” som är ett initiativ att digitalisera körrepertoaren, undervisar i körsång på Musikhögskolan i Göteborg samt håller workshops i "alla-kan-sjunga" konceptet. Eller som han själv säger - "Tänk att få sjunga!"

 

Dans

Veera Suvalo Grimberg och Annika Vestel välkomnar till en workshop med kreativa övningar i dans och virkning. Danskompaniet Spinn är ett professionellt danskompani som brinner för danskonsten och att utmana stereotyper kring vad dans är. Vi dansar utifrån våra egna förutsättningar och reflekterar över händelserna i rummet och den egna kroppen. Vi värmer upp och gör övningar i olika tempon och har tid för reflektion.

 

Spoken word

Matiss Silins är Sveriges första spoken word-pedagog och har varit verksam artist och scenpoet i 20 år. Spoken word är, precis som det låter, texter som talas. Spoken word kan vara dikter, berättelser, humor, reflektioner, allvar och även gränsa till hip hop/rap-texter.

Under workshopen i spoken word får deltagarna prova på flera inspirerande och otippade sätt att skapa text på. Matiss kommer att guida er genom en lekfull och energisk workshop.

 

Visskrivande

Med skrivövningar och konkreta hantverkstips skapar vi varsin låt som vi sen, om vi vill, redovisar muntligt inför gruppen. Allt du behöver ha med, är de redskap du behöver för att skriva/dokumentera ditt arbete. Kursledare är Christina Kjellsson, som är låtskrivare, författare och folkbildare. Kjellsson håller sedan många år populära kurser i låtskrivande. 

 

Stickning

Kerstin Pettersson har arbetat som cirkelledare hos Medborgarskolan/ABF i dryga 30 år. Dels som ledare i stickgrupper, men även med tangentbordsträning för synskadade.

I stickgrupperna jobbar var och en utifrån sina egna kunskaper och Kerstin finns till hands för moment man inte klarar själv. Under workshopen får deltagarna fortsätta ett arbete Kerstin redan påbörjat, där hon lagt upp maskor så att var och en kan komma igång direkt. Vi arbetar med grundläggande tekniker, med räta och aviga maskor för att sedan lyssna till deltagarnas egna önskemål om övningar.

 

Teater

Välkomna till en teater- och dramaworkshop med Hans Sjöberg och Inger Jonsson-Fredriksson från Teater Kattma - teatern som arbetar inkluderande och integrerat med skådespelare med och utan funktionsnedsättning. Inger är skådespelare, Hans är regissör, dramatiker och konstnärlig ledare för Teater Kattma.

Det blir en spännande och rolig workshop med dramaövningar, improvisationer och mycket mer därtill.

 

Luffarslöjd och textiltryck

Anna Hjortmark driver sedan 2006 ett konsthantverksföretag där tonvikten ligger på pedagogiskt arbete kring slöjd och konsthantverk för alla åldrar.  Det material hon själv skapar mest med just nu är metall i olika former, men i sitt yrkesutövande arbetar hon med många olika material och tekniker, så som textil, trä, metall och måleri.

För Anna innebär slöjd och konsthantverk skaparglädje, vilket är det hon vill försöka förmedla under workshopen.

- I textiltrycket kommer vi att testa lite olika textiltryckstekniker, screenram, stämpel och schablon. Vi kommer att prova trycka på olika material, tyg och papper.

-I luffarslöjdsworkshopen prövar vi att göra en liten värmeljushållare, men det finns också möjlighet att göra en liten krok eller en provsticka.

 

Konst

Anne Edlund är en Stockholmsbaserad konstnär huvudsakligen verksam inom keramik. Hon är medlem och tidigare ordförande i Synskadade konstnärer och konsthantverkares förening, SKKF. Laura Blake är specialiserad inom textil och har under de senaste åren arbetat för att skapa konst- och kulturupplevelser för alla människor – oavsett funktionalitet. Tillsammans bjuder de in er att skapa konst tillsammans, på temat punktskrift.

Kontakta Kim Vestin, projektledare för Skapa Loss, om du önskar få hjälp med att arrangera Skapa Loss där du bor! 

Mail: kim.vestin@srf.nu

Telefon: 08-39 92 55

 1. En ung man sitter i sin soffa med laptop i knäet och skriver. Han har ett förstoringsprogram igång och ett par hörlurar över öronen. Digital kulturaktivitet i Jönköping 31/1-01

  OBS! Inställt pga för få anmälda. Söndagen den 31 januari kan du vara med och delta i en digital kulturaktivitet, där du får prova på k…

 2. En tvål är inlindad med ull i olika färger, så som lila, rosa och grått. Tovning och berättarglädje med SRF Skåne

  Synskadades Riksförbund har sedan våren 2019 arrangerat kultur- och hantverksaktiviteter för personer med synnedsättning i flera delar…

 3. Stand-up komikern Johan Seige är fotograferad under en tidigare aktivitet i Umeå. Han står framför en whiteboardtavla och lutar sig mot ett ståbord. Han har håret uppsatt i hästsvans och mörka glasögon på sig. Digital workshophelg med kulturtema

  SRF Stockholm/Gotland och kulturprojektet Skapa Loss bjuder in till en digital workshophelg med kulturtema.

 4. OBS! Inställt pga få anmälda/Skapa loss-helg i Jönköping

  Den 27-29 augusti kommer det att finnas möjlighet för dig att delta i kultur- och hantverksaktiviteter i Jönköping under en hel helg, t…

 5. Hörlursvernissage med vinnarna av Skissa loss

  Tisdagen den 8 juni klockan 18:00-19:15 kan du ta del av en digital vernissage av konstverken som vann årets kulturutmaning Skissa loss…

 6. Två kvinnor sitter bredvid varandra vid ett bord med olika trådrullar, som används när de sitter och gör luffarslöjd. Prova att skapa loss i Dalarna!

  Den 6-8 augusti bjuder vi in till ännu en kreativ prova-på-helg! Denna gång i Insjön i Dalarna. En möjlighet att både umgås och prova p…