Stand-up komikern Johan Seige är fotograferad under en tidigare aktivitet i Umeå. Han står framför en whiteboardtavla och lutar sig mot ett ståbord. Han har håret uppsatt i hästsvans och mörka glasögon på sig.
Stand-up komikern Johan Seige är en av dem som håller workshop under helgen.

Digital workshophelg med kulturtema

SRF Stockholm/Gotland och kulturprojektet Skapa Loss bjuder in till en digital workshophelg med kulturtema.

Kulturhelgen smygstartar redan på torsdagen den 27 maj kl 18:00, då vi inviger med en syntolkad konstvisning och hjälpmedelsvisning med kulturtema. Under helgen den 29-30 maj kommer du få möjlighet att prova på ett flertal kulturaktiviteter, som punktskriftskonst, stand-up, politisk poesi, lera, skrivande och sång under ledning av proffsiga pedagoger. Du hittar schema samt information om aktiviteterna längst ner.

Synskadades Riksförbund har sedan våren 2019 arrangerat kultur- och hantverksaktiviteter för personer med synnedsättning i flera delar av Sverige, genom projektet Skapa Loss. På grund av rådande restriktioner för allmänna sammankomster försöker vi ständigt hitta nya sätt att genomföra våra kulturaktiviteter. Vi genomför därför denna aktivitet genom Teams, som är ett digitalt mötesverktyg för att kunna sammanföra flera personer som sitter på olika ställen. Man kan då välja att slå på sin video, för att både se andra och låta andra se sig själv - om man har det behovet. Det går också bra att ringa in via telefon. Hoppas att du vill vara med!

Notera att föranmälan ska ske till den eller de aktiviteter du vill medverka på senast den 29 april. Anmälan sker till Christina Sönnergren på telefonnummer 08-46 24 508 eller mailadress christina@srfstockholmgotland.se. 

Tiderna som gäller är torsdag 27 maj kl 18:00-20:15, lördag 29 maj klockan 9:15–17:15, söndag 30 maj kl 10:30-20:00

Du får information om hur du går till väga för att delta via telefon eller Teams efter att du anmält dig. Det går bra att anmäla sig till flera pass, eller enbart ett. Antalet platser är begränsade. Alla medlemmar från 16 år och uppåt är välkomna att delta! För yngre barn erbjuds en särskild aktivitet.

Hjärtligt välkomna till ett veckoslut fyllt av kulturaktiviteter, utställningar och mingel med gamla och nya vänner!

Arrangemanget sker i samarbete med Sensus.

PROGRAM

Torsdag 27 maj

18:00 till 19:00 Invigning med syntolkad konstvisning

Var med och mingla vid denna digitala konstvisning, där du själv har möjlighet att bli en av utställarna! Visningen syntolkas i samarbete med Sensus. Anmäl ditt intresse till annika.stradal@sensus.se

19:15 till 20:15 Digital hjälpmedelsvisning

IRIS hjälpmedel visar hjälpmedel som kan vara användbara vid kulturutövande.

Lördag 29 maj

9:15 till 10:45 Lera

Utforska din kreativitet i en lerworkshop ledd av konstnärerna Anne Mondotter och Maritta Söderholm. Du får vägledning i hur du skapar ett självporträtt eller en abstrakt skulptur. Material skickas ut till deltagarna i förväg.

11:00 till 13:00 Politisk poesi

Poeten och skribenten Desideria Jungelin leder ett pass i politisk poesi där du får möjligheten att använda poesi, kreativitet och fantasi för att sätta ord på intressepolitiska frågor som berör dig. Se till att du har tillgång till valfritt skrivdon som reglett, röstmemo, perkinsmaskin eller liknande.

14:00 till 15:30 Låtskrivande

Prova på musikskapande med Christoffer Örnevik där vi tillsammans skriver en text som vi tonsätter.

15:45 till 17:15 Stand-up

Under passet får du möjlighet att prova på stand-up. Slipa på dina skämt och leverans under ledning av komikern Johan Seige.

Söndagen 30 maj

10.30 till 12:00 Konstvisning för barn och unga

Alla barn 6-16 år inbjuds att vara med och skapa konstverk som vi visar upp och presenterar via Teams. Material skickas ut till deltagarna i förväg. Anmälningar till barnaktiviteten görs till Josefin Bergstrand på telefonnummer 08-462 45 06 eller mailadress josefin@srfstockholmgotland.se. Notera att antalet platser är begränsade. Mer information kommer i separat utskick.

11:00 till 12:30 Punktskriftskonst

Under den här workshopen får du möjlighet att utforska mötet mellan punktskrift och konst. Anne Mondotter och Viviann Emanuelsson leder ett pass där du får möjligheten att skapa fritt med punktskriften som utgångspunkt. Material skickas ut till deltagarna i förväg.

13:30 till 15:00 Stickning

Vi som är intresserade av stickning möts för att utbyta erfarenheter och tips i en digital version av den klassiska syjuntan. Vi delar med oss och lär av varandra! Leder passet gör Ingela Sjöqvist och Viviann Emanuelsson.

15:15 till 16:45 Sång

Under ledning av sångpedagogen Monica Söderberg testar vi rösten genom olika sångövningar.

18:00 till 20:00 Skrivande

Skrivpedagogen och författaren Sara Shamloo leder ett pass i kreativt skrivande. Utforska ditt berättande, ditt språk och din fantasi genom skrivövningar. Se till att du har tillgång till valfritt skrivdon som reglett, röstmemo, perkinsmaskin eller liknande.