Två kvinnor sitter bredvid varandra vid ett bord med olika trådrullar, som används när de sitter och gör luffarslöjd.
Bild är tagen under en tidigare Skapa loss-aktivitet i luffarslöjd, som är en av aktiviteterna som erbjuds under helgen.

Prova att skapa loss i Dalarna!

Den 6-8 augusti bjuder vi in till ännu en kreativ prova-på-helg! Denna gång i Insjön i Dalarna. En möjlighet att både umgås och prova på nya sätt att uttrycka sig! Du kan bland annat prova på folksång, borstbindning, bandvävning och pappersslöjd.

Sedan våren 2019 har Synskadades Riksförbund arrangerat kultur- och hantverksaktiviteter för personer med synnedsättning i flera delar av Sverige, genom projektet Skapa Loss. Nu kan du som är över 18 år, har en synnedsättning och är medlem i Synskadades Riksförbund eller Unga med synnedsättning delta. Du behöver tillhöra Västmanlands, Gävleborgs, Uppsalas eller Dalarnas distrikt. Anmälan sker till respektive distriktskansli. Sista anmälningsdag är den 10 juni.

I anmälningsavgiften på 300 kr ingår resa, kost och logi i enkelrum. Din reseräkning skickar du till distriktet efter genomförd aktivitet. Ledsagare finns på plats.

Antalet platser är begränsade. Vid anmälan ber vi dig meddela oss om du har ledarhund med dig, om du har behov av specialkost eller om det är något annat som kan vara bra för oss att känna till.

Varmt välkommen! Och bjud gärna med dig andra som du tror kan vara intresserade av att ta del av Synskadades Riksförbunds aktiviteter.

Aktiviteten genomförs i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Program

Programmet är upplagt så att vissa aktiviteter kommer ske i helgrupp medan andra kommer att vara valbara. I samband med att du anmäler ditt deltagande till kansliet får du gärna göra en intresseanmälan på de workshops du vill delta i under helgen. Notera att intresseanmälan inte garanterar en plats på workshopen. Välkomstbrev med utförligare information om schema kommer skickas vid ett senare tillfälle.

Under helgen kommer du ha möjlighet att prova på följande aktiviteter:

Folksång
Vi utforskar röstens värld och bekantar oss med olika stildrag i vokal svensk folkmusik. Du får lära dig sånger och trallar på gehör och tillsammans undersöker vi hur det låter då våra olika röster möts och klingar i samma rum. Passet leds av Agneta Stolpe som är sångare, logonom, regissör och pedagog från Äppelbo i Dalarna.

Borstbindning
Under 3 timmar får du lära dig mer om och prova på det gamla hantverket borstbinderi, ett hantverk som sedan början av 1900-talet varit en inkomstkälla för synskadade i Sverige. Som borstbindare drar man i det material som önskas i ett färdigt träämne. Under kursen kommer du göra detta med hjälp av några enklare hjälpmedel - en bräda med en skruvögla samt en virknål och garn att fästa allt med.

De som leder kursen heter Gunilla och Tommy Halvardsson. Gunilla har varit borstbindare i 15 år. Hennes make Tommy är den som klipper borstarna och hjälper till med sådant som Gunilla som synskadad har lite svårare att klara av. Under denna workshop kommer de gå igenom borstbindningens användningsområde förr och nu, materialval och hur man binder en borste.

Bandvävning
I denna workshop får du prova på att använda en bandgrind och väva ett band. Bandgrinden är ett enkelt redskap, men ändå kan man väva många olika mönster. Banden kan vara smala, breda, enfärgade, mönstrade och användas till allt möjligt. Du får självklart med dig bandet du vävt hem. Workshopledare är Sayumi Suzuki.

Pappersslöjd
Papper är ett härligt, tillgängligt och tillåtande material! I denna taktila workshop så dragspelsviker vi dekorationer i papper - ett roligt sätt att utforska hur papper kan te sig och röra sig. Vi använder ett falsben för att falsa/vika papper och lite dubbelhäftande tejp. Workshopledare är Linda Saarelainen från Saarelainen Form.

Luffarslöjd
Genom att böja och forma metalltråd med olika slags tänger får ni i Luffarslöjden prova på att tillverka en mindre korg eller ett fat. Korgen kan tex. hängas i ett träd för fågelmatning och fatet kan användas till massor av smått och gott. Passet leds av Vesa Saarelainen från Smedaja Saarelainen.

Tovning
Tovning är en uråldrig textil teknik där ull omvandlas till filt. Genom att massera och gnugga kardad ull tillsammans med varmt vatten och såpa, styr vi ullens naturliga förmåga att krympa och filta ihop sig, och kan på så sätt skapa olika föremål. Det är en rogivande och lite tålamodsprövande teknik. Passet leds av Johanna Mohlin.

Berättarstuga
Varför berättar vi? Det muntliga berättandet är ett av de äldsta uttrycken för människans språkliga kreativitet, fantasi och finess och genom årtusenden har vi roats och oroats av myter, sagor, sägner och livsberättelser. En workshop där du får praktiska berättartips och får vara mitt i mötet mellan berättelse, berättare och lyssnare. Passet leds av Agneta Stolpe som är sångare, logonom, regissör och pedagog från Äppelbo i Dalarna.

Folklig dans och rörelse
Var med och upptäck grunderna i svensk folkdans till levande musik! 
På denna workshop får du som deltagare prova på några av Sveriges folkliga danser som än idag är en levande tradition. Här återfinns bland annat pardanser såsom polska, vals, schottis och snoa och gruppdanser som långdans och olika ringdanser. Med utgångspunkt från musikens byggstenar som takt, rytm och form utforskar vi tillsammans dansen genom att lyssna, sjunga och röra oss till musiken. Passet leds av Juulia Mielonen, danspedagog och dansare, och Ellinor Fritz, violinist och musiklärare som utsågs till Riksspelman 2011. 

Hur man arrangerar egna Skapa Loss aktiviteter
Under helgens avslutande workshop samlas vi och diskuterar vad vi har tagit med oss från helgen och former för att fortsätta med kulturutövande i lokalföreningar eller på distriktsnivå. En representant från ABF Dalarna bjuder in för att tala om hur vi kan arrangera roliga och givande kulturaktiviteter och starta studiecirklar på hemmaplan!