OBS! Inställt pga få anmälda/Skapa loss-helg i Jönköping

Den 27-29 augusti kommer det att finnas möjlighet för dig att delta i kultur- och hantverksaktiviteter i Jönköping under en hel helg, tillsammans med andra medlemmar. Sista anmälan är den 6 juni.

Aktiviteterna är en del av SRF:s kulturprojekt ”Skapa Loss”, vars mål är att fler ska våga prova något nytt och uppleva att det går att vara en aktör inom kultur och hantverk - på samma villkor som alla andra. Under helgen kommer du som deltagare att få prova på allt från dans och drama till skrivande och yllebroderi.

Vi kommer att hålla till på Södra Vätterbygdens folkhögskola, mitt i Jönköpings stad, där vi ordnar med kost och logi för alla deltagare.

Du som är över 18 år, har en synnedsättning och tillhör något av distrikten i Jönköpings, Kronobergs, Blekinges eller Skånes län är varmt välkommen att delta.

Anmälan sker till ditt distrikts kansli senast den 6 juni. Du behöver vara medlem i Synskadades Riksförbund (SRF) eller Unga med Synnedsättning (US) för att delta.

I anmälningsavgiften på 600 kr ingår resa, kost och logi i enkelrum. Ni som deltar i par har möjlighet att välja dubbelrum till samma kostnad. Din reseräkning skickar du till distriktet efter genomförd aktivitet. Ledsagare finns på plats.

Vid anmälan ber vi dig meddela oss om du har ledarhund med dig, om du har behov av specialkost eller om det är något annat som kan vara bra för oss att känna till.

Aktiviteten genomförs i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För att minska risken för smittspridning är antalet platser starkt begränsade.

Har du frågor om aktiviteten är du välkommen att kontakta någon av oss i planeringsgruppen - Julia Lindahl, tfn 036-299 10 15, mail julia.lindahl@srf.nu eller Kim Vestin, tfn 0765-39 92 55, mail kim.vestin@srf.nu

Varmt välkommen! Och bjud gärna med dig andra som du tror kan vara intresserade av att ta del av Synskadades Riksförbunds aktiviteter.

Program

Välkomstbrev med utförligare information om schema kommer skickas vid ett senare tillfälle. Under helgen kommer du ha möjlighet att prova på följande aktiviteter:

Gospelsång
Gospel är en genre som passar både ung och gammal, nybörjare och körvan. Vi kommer att sjunga loss i härligt svängande sånger som kommer att fylla på din energi. Att sjunga tillsammans är en mycket älskad aktivitet och väl investerad tid i din hälsa. Det krävs inga förkunskaper – bara en lust att sjunga. Ledare är Edward Eklöf, körpedagog och kyrkomusiker med ett stort intresse för allt som har med körsång att göra.

Teater
Improvisationsteater passar lika bra för nybörjaren som för den lite mer erfarna deltagaren. Alla har samma förutsättningar och deltar på sina egna villkor. Improteater är något som brukar locka fram mycket skratt både hos deltagare och publik. Vi håller tummarna för att även denna workshop ska få oss att dra lite extra på smilbanden! Passet leds av Hanna Bark som är en auktoriserad dramapedagog verksam inom både amatör- och professionell teater.

Yllebroderi
Under handledning av Monica Pålsson får du testa att göra små arbeten som armband eller nålbrev. Monica kommer också att berätta om sin egen verksamhet och då framför allt om grannlåtsbroderi. Om man inte förmår brodera får man lära sig enklare stygn. De material vi kommer arbeta med är vadmal, broderitråd, pärlor, paljetter och knappar.

Låtskrivande
Musik är ett mäktigt verktyg för att nå ut med budskap, beröra och engagera. Det kan handla om kärlek, politik, drömmar, ja vad som helst. Frågan är - hur skriver man en låt? Under helgens låtskrivarpass kommer vi tillsammans med Linus Forsberg, medlem i SRF som skrivit egna låtar i snart 10 år, titta närmare på hur några kända låtar är skrivna för att förstå vad som väckte folks engagemang kring dem - för att sedan själva ge oss i kast med att skriva egna låtar.

Dans och rörelse
Följ med och uttryck dina tankar och känslor i dans! Under helgens danspass får du följa med Parimah som själv är synskadad och sedan barnsben haft en stor passion för musik och dans. Hon välkomnar dig till ett pass där dansen inte har några gränser! Här får du som tidigare dansat eller är nybörjare tillfälle att testa att skapa din egen konst med olika danssteg som syntolkas.

Öppen scen
Under ledning av Linus Forsberg hjälps vi alla åt med att underhålla varandra! Vi hoppas att så många som möjligt vill delta med en sång, en berättelse, en dikt eller något helt annat – alla uttryck är välkomna! Ta med dig det du behöver för att delta, eller meddela dina behov i förväg. Maxtid för framträdandet är 7 minuter per person. Du kan anmäla dig i förväg till Linus Forsberg, på mail linus.foppa.forsberg@gmail.com eller telefon 0729-07 91 33. Det går också bra att anmäla sig på plats.

Hur man arrangerar egna Skapa Loss aktiviteter
Tillsammans med en representant från ABF Jönköping samlas vi och diskuterar vad vi har tagit med oss från helgen och former för att fortsätta med kulturutövande i lokalföreningar eller på distriktsnivå.