Flera söta donuts av lera ligger på ett bord, tillsammans med en nyckelring och halskedja, som ett par av dem är fästa i.

Söt donut att fästa på halskedja eller nyckelring

Till alla som lever hemmaliv kommer här ett pyssel med lera!

Skapa små söta donuts att fästa på exempelvis nyckelringen eller en halskedja! Det går antingen att använda trolldeg, som man gör enkelt av ingredienser de flesta har hemma. Alternativt köper du lera i en hobbybutik eller skickar efter från nätet. Idé och bild kommer från hungryheart.se.

Syntolkning: Flera små donuts, gjorda av pastellfärgad lera, ligger på ett bord, fästa i både nyckelringar och halskedjor. Donutsen är gjorda genom att rulla lerkulor, som är något tillplattade. Ett hål har gjorts i mitten och och glasyr har dekorerat dem. Strösslet är gjort av korta små, smala lerbitar som lagts på donutsen i olika färger. Glasyren är gjord av en lång smal lerbit som formats som en serpentin över hela donuten.

Du behöver:

Lera (antingen färgad eller så målar du med hobbyfärg) vanlig ugn, liten kniv, något att göra hålet med (t ex penselskaft, passare, syl), halsbandshänge eller nyckelring.

Gör så här:

  1. Rulla en kula av ofärgad lera
  2. Platta till kulan lite
  3. Gör ett hål mitt i donuten
  4. Ta en bit färgad lera i vitt, rosa eller turkost (detta blir frostingen), platta ut den och försök få till oregelbundna kanter (för då ser det ut som om frostingen rinner lite snyggt)
  5. Lägg frostingen ovanpå donuten och vik ned kanterna. Kläm till lite grann så att donut och frosting hänger ihop
  6. Gör ett hål i mitten
  7. Rulla supersmala korvar av lera som skall bli glasyrsträng eller strössel
  8. För att göra en ringlande glasyr lägger du en lerkorv i svängar ovanpå donuten. Om du hellre vill ha strössel, så skär du små bitar av lerkorven och lägger ovanpå din donut.
  9. Om du gör halsband eller nyckelring: tryck in ett halsbandshänge eller egentillverkad ögla av metall enligt bild.
  10. Torka leran i ugnen enligt instruktion på förpackningen. Vanligt är att lerfigurer behöver 30 minuter i 110 °C.