Två korgar, flätade av hushållspappersrullar, står på en yta med varsin grön växt i.

Fläta korgar av överblivna pappersrullar

Har du ett gäng hushållspappersrullar eller toarullar över? Då kan du använda de till att göra korgar. Tekniken är inspirerad från näverslöjden.

Tipset om de här fina korgarna kommer från www.diagnoskreativ.se, som också tagit bilderna.

Du behöver:
Sax
Toarullar eller hushållspappersrullar

Gör så här:

1. Klipp 14 stycken 1 cm breda remsor längs med toarullar.

2. Gör korgens kvadratiska botten genom att fläta ihop 10 remsor. (Resterande remsor används för att göra korgens kanter.) Lägg fem på längden och fem på bredden, varannan över och varannan under. Se till att remsorna ligger så centrerat och tätt som möjligt. Du får då en kvadratisk flätad botten med utstickande remsor.

Syntolkning av bilden ovanför: Pappersremsor från en hushållsrulle är flätade, fem lodräta och fem vågräta. De ska bli botten på korgen.

3. Vik upp remsorna som sticker ut från botten så att de står rakt upp. Ta en av de fyra remsorna som du inte använde till botten och fläta den mellan de uppstickande remsorna, varannan inför och varannan utanför. Fortsätt sedan på samma sätt med resterande tre remsor.

Syntolkning av bilden ovanför: Remsorna är nu uppvikta, för att kunna påbörja flätning av korgens sidor.

4.När du flätat in den sista remsan i korgen, för att få den så hög du önskar, vik då in de utstickande kantremsorna. Om du vill kan du fästa dessa med papperslim.

Du kan använda korgen för att ha pennor, penslar eller varför inte blommor? Kom då ihåg att sätta något i botten under blomkrukan för att det inte ska komma vatten på toarullen. Ta ett lock från en glasburk eller plastlock från en crème fraiche burk.

Lycka till!