En tvål har ett hölje av ull i olika färger, så som rosa, grått och lila.

Tova en tvål - lathund

Under våren genomförde SRF Skåne ett par olika kultur- och hantverksaktiviteter på distans, varav den ena var tovning. Här delar vi med oss av deras lathund, som steg för steg beskriver hur man tovar en tvål. Använd den för att antingen anordna en liknande kurs själv, alternativt skapa loss hemma på egen hand!

Det låter kanske konstigt, tova en tvål. Egentligen så skulle det kanske heta intovat tvål, då man lägger ull runt om tvålen och tovar det så det får ett hölje av ull. Det blir en peelingtvål som man kan använda till skönhetsvård, och som även är väldigt bra efter trädgårdsarbete. Kursen är för nybörjare.

Kontaktupgifter till var du kan köpa ull finns längst ner.

Innehåll         

 1. Ta fram det du behöver
 2. Klä tvålen i ull
 3. Tryck ut luften med hjälp av nylonstrumpa
 4. Fikapaus
 5. Börja tova i strumpa
 6. Tova utan strumpa och avsluta med kallvatten

1.  Ta fram det du behöver

Du behöver följande saker för att komma i gång.

 • Två handdukar, en stor och en liten.
 • Ett vattentråg, gryta eller skål för att hälla varmt vatten i.
 • En termos eller vattenkokare med vatten som är så varmt att du inte bränner dig.
 • En flaska med kallt vatten för att eventuellt spä ut det varma vattnet.
 • Sax.
 • Wettexduk.
 • Nylonstrumpa.
 • Tvål.
 • Färgad ull på ett snöre.
 • Enfärgad vit ull som kallas för kardflor.

Förbered lite fika till små korta pauser.

Börja med att ta fram dina handdukar och vattentråg. Lägg den stora handduken dubbelvikt på bordet, handduken används för att skydda bordet från eventuellt vattenstänk. Den lilla handduken är för att torka händerna på. Välj ett stabilt vattentråg och sätt på bordet ovanpå den stora handduken.

Värm upp vatten till cirka 50 grader eller så varmt som du mäktar med. Vattnet måste vara varmt när vi börjar, så det bör vara i en termos eller kvar i vattenkokaren och stå vid din ena sida. Du känner själv av vilken plats som blir säker för dig. Vid sidan om den ska flaskan med kallt vatten också stå. Vill du, så kan du också stå vid vasken i köket och ha vattentråget i diskhon.

Vi har skickat material till dig och nu är det dags att plocka fram detta. Förslagsvis kan du lägga wettexduken och nylonstrumpan i vattentråget så kommer de inte bort.

Nu är det dags att packa upp materialet till själva tvålen. I påsen finns 15 g naturlig vit ull, 5 g färgad ull i blandade färger som passar ihop. Tvålen ni fått med är en Palmolive tvål. Om ni inte öppnat påsen med ull innan kommer ni behöva en sax för att klippa upp den.

Lägg ut ullen på handduken. Lägg bort bandet med den färgade ullen så det inte blandar sig med den vita, förslagsvis i vattentråget så allt finns samlat där sen när du behöver det.

Packa upp tvålen. Nu vill jag att du håller tvålen på ett naturligt sätt i din hand. När du sluter handen om tvålen med dina fingrar så kallar vi det att du håller om tvålens midja. Tvålen är rektangulär och det är de långa sidorna som du håller om tvålen. De korta sidorna är längst upp och längst ned när du håller i tvålen.

Det finns alltså två långa sidor och två korta sidor. Detta är viktigt att veta för att vi ska kunna fortsätta att beskriva hur vi ska klä tvålen med ull.

2.  Klä tvålen i ull

Nu ska vi klä tvålen med den vita ullen. Under tiden vi klär tvålen bör du inte lägga den ifrån dig, för då kommer ullen att lossna och det kommer in för mycket luft. Då kan slutresultatet bli att det blir veck i ulltäcket.

Du ska förbereda två bitar ull nu. En bit som är stor som din handflata. Den andra ska vara lika stor som en fots längd, du kan också mäta från armvecket till början av handleden. Den ska vara lika bred som handflatan.

Nu tar du först upp den lilla biten som är stor som din handflata. Vi börjar med att linda denna bit runt midjan på tvålen. Försök att linda på samma sätt som du gör när du lindar en fot med bandage. Lås början lite och sträck ut ullen så långt det går utan att den går av.

Håll nu kvar tvålen i handen.

Ta fram nästa bit med ull som du förberett. Denna bit är längre och du ska linda den på andra hållet. Nu är det kortsidorna på tvålen som ska täckas med ull. Håll tvålen runt midjan och börja lägg ullen längst ned. Håll fast ullen lite så du kan börja sträcka ut den lite när du börjar linda den runt kortsidorna. Linda runt tills ullen tar slut.

Nu kan du känna efter på tvålen lite. Försök trycka till ullen lite överallt och känn efter så att det är slätt över allt. På långsidorna kan det vara lite knöligt och ojämnt. Dra försiktigt av lite ull om du tycker det är knöligt.

Målet är att det ska vara lika tjockt med ull runt hela tvålen. Det ska också vara så lite luft som möjligt i ullen. Med det menar vi att ullet ska ligga så tajt runt tvålen det går och inte kännas fluffigt. Det försvårar tovningen.

Nu känner du säkert att det inte finns så mycket ull runt hörnen.

Gör så här: Dra loss en liten remsa cirka 10 cm lång och 2 - 3 cm bred.

Håll tvålen runt midjan och fäst början av remsan med tummen på mitten. Nu ska du linda den diagonalt runt hörnan på tvålen och fästa den på andra sidan med fingrarna. Alla fyra hörn ska täckas med ett lager med ull.

Känn nu efter igen. Tryck till ullen och försök att få det slätt över allt.

Det ska vara lika tjockt med ull på alla sidor. Kanske det behövs mer ull på hörnen. Är det knöligt någonstans, dra då bort lite ull och lägg det på ett annat tunnare ställe. Fortsätt sedan att linda runt resten av den vita ullen på alla håll, även hörnen. Tryck ut så mycket luft som du kan. Du ska använda all den vita ullen som följt med i paketet.

Ta nu fram den färgade ullen. Den ska läggas ut på tvålen, designa lite som du själv känner. Dra loss tunna tussar som du liksom sträcker ut runt tvålen. Glöm inte baksidan. Man behöver inte täcka hela tvålen med färgad ull. Det är fint när det vita kommer fram också. Det kan bli färgad ull över om man vill. Du behöver inte använda allt.

3.  Tryck ut luften med hjälp av nylonstrumpa

Nu ska du försöka trycka ut luften igen och känna efter att det är slätt överallt. Ta din nylonstrumpa och stoppa in handen hela vägen in i strumpan. När du har handen inne i strumpan tar du tag i tvålens kortsida och drar på strumpan över tvålen. Nu är tvålen inne i strumpan.

Nu får du ta in handen i strumpan och försöka känna efter att all ull ligger på plats. Om inte, rätta till ullen så det blir slätt runt om den.

Nu ska du försiktigt sträcka strumpan över tvålen. Pressa ut luft och sträcka lite till. Du ska göra på samma sätt som om du skulle knyta en plastpåse med kött som ska frysas och du vill få ut all luft innan du knyter. Gör på samma sätt som när du ska knyta påsen. Sträck till och tryck ut luften och snurra tre-fyra varv på strumpan. Vänd över strumpan igen över tvålen och gör på samma sätt. Sträck strumpan om tvålen men inte lika hårt nu. Snurra några varv till och dra för tredje och sista gången runt strumpan runt tvålen. Snurra några varv och ta sedan en paus.

4.  Fikapaus

5.  Börja tova i strumpa

Nu är det dags att förbereda för att vi ska börja tova. Ta fram vattentråget, wettexduken och den lilla handduken för att torka händerna på. Wettexduken är till för att dra ut överflödigt vatten ifrån den färdigtovade tvålen. Lägg den vid sidan om tråget för att den suger upp vatten bäst om den från början är torr. Häll i vatten i tråget. Det ska vara precis så varmt att du klarar av det. Spä ut med kallt vatten om det är för varmt.

Nu är det dags att ta tvålen och doppa ned den i vattnet. Håll den en stund under vattnet. Det brukar ta ett par dopp innan den fyllts med vatten. Pressa ut lite av vattnet försiktigt. Vi måste vara mycket försiktiga nu i början för att ullen inte ska flytta sig. Doppa tvålen igen och tryck ut vattnet. Gör så några gånger.

Nu kan du börja klappa lite försiktigt på tvålen på alla håll både från sidorna och mitt på tvålen. Du kan klappa tvålen på samma sätt som du klappar händerna, precis så hårt så att det hörs svagt. Alltså bestämt men inte hårt. Ni kommer nu märka att ullen börjar dra ihop sig lite - den tovar sig. Tvålens lödder kommer fram och hjälper till med själva tovningen.

Doppa tvålen igen och tryck ut lite vatten. Fortsätt att klappa tvålen försiktigt från alla håll. Känn nu efter hela vägen att inte ullen veckar sig någonstans. Om det är så, får du massera lite med fingrarna och försöka få ut vecket lite. Det kan också vara ull som lossnat och korvat sig. Om det är möjligt masserar du ut det. Men om det känns för knöligt får vi ta ut tvålen och fixa till det.

Nu kan vi ta en liten paus igen innan vi tar ut tvålen.

När du känner att ullen är på plats lite mer stabilt så är det dags att ta ut tvålen från strumpan. Gör detta mycket försiktigt. När du drar ut tvålen så kan strumpan ha fastnat i ullen. Lossa då mycket varsamt strumpan.

Så, då var tvålen ute från strumpan!

Då är det dags att börja om, tvålen ska in en gång till i strumpan för att få sig lite mer skön massage. Spä på med mer varmt vatten i ditt vattentråg

Doppa igen tvålen och tryck ut lite vatten. Nu kan vi massera in ullen lite mer med hela handen och lite med fingrarna, ungefär som man gör när man tvättar händerna, men fortfarande mycket varsamt.

Det är ullen och det varma vattnet som gör det stora arbetet här. Du bara hjälper till lite med klappar och lätt massage. Man måste få fram bra med lödder så det är lätt att massera. Ta lite extra på sidorna och hörnen. Glöm inte att doppa tvålen och tryck ut lite vatten då och då.

6.  Tova utan strumpa och avsluta med kallvatten

När det känns som att ullen har lagt sig slätt och fint runt tvålen är det dags att ta ut den igen för en kontroll. Nu kan tvålen nästan vara färdig. Om ullen fortfarande sitter löst ska man göra en gång till i strumpan.

Annars börjar man nu massera med händerna utan strumpan. Var noga med hörnen och sidorna, så att det känns som det tovat ihop ordentligt där.

Nu är din peelingtvål snart klar. Det kan vara lite fluffigt och det finns lite vatten kvar i ullen. När man avslutar processen med att ullen tovar sig, ska man doppa tvålen i kallt vatten. Trycka ut så mycket vatten som möjligt och doppa den tre-fyra gånger. Nu drar ullen ihop sig lite till och

tovningen stannar av helt. Med hjälp av wettexduken kan du dra ut så mycket vatten som du kan ur den tovade tvålen, det förkortar torktiden.

Nu är tvålen klar. Och den ska torka ordentligt innan du använder den igen.

När man sedan använder tvålen för första gången kan det behövas tvålas upp en stund under rinnande varmvatten innan löddret kommer. Sedan ska man alltid avsluta handtvätten med att spola tvålen i kallvatten. Då stänger sig ullens fjälster och smutsen rinner av så att du alltid har en fräsch tvål.

KONTAKT TILL NÅGRA LEVERANTÖRER PÅ ULL

Du kan köpa ull hos:
ÅDDEBO ULL
tel: 072-0680208

Hemsida: https://www.addeboull.com/

ULLCENTRUM
Tel: 0485 29010

Epost: admin@ullcentrum.com
Hemsida: https://www.ullcentrum.com/

Lycka till!