Händer håller fingrar på en synth med olika inställningsrattar för ljud och effekter.

Årets vinnare utsedda

Årets kulturutmaning ”Jamma Loss” är nu avgjord och två lyckliga vinnare har utsetts av en jury, bestående av bland andra artisten och låtskrivaren Uno Svenningsson. I år efterfrågades både en låttext och en sångröst och drygt 30 bidrag kom in. Vinnarna kommer under hösten att få sina ord tonsatta av hitmakaren Shellback, som nu bjuder in dem till sin studio. Låten kommer att produceras av Johan Häglerud och beräknas släppas i slutet på november.

Texten inleds med att vi får läsa motiveringen bakom vinnartexten. Efter det följer intervjuer med vinnarna, samt motivering till vinnaren i kategorin sång. Längst ner finns en länk till när vinnarna intervjuades i Radio SRF.

Janne Svensson, pensionär och hobbymusiker från Dalsland, vann i kategorin text!

Juryns motivering: ”En solklar låttext som kombinerar hantverksskicklighet med ett positivt och livsbejakande budskap. En poetisk skildring av hur en synnedsättning kan göra att alla andra sinnen förstärks och på så sätt blir en superkraft.”

Vinnarbidraget "Sinnenas magi"

Jag känner daggvått gräs mot bara ben
en doft av fläder och pion.
Jag hör en bofink och en koltrast
med sin silverklara ton.
Jag har en yster hund i koppel
Jag hör humlor, jag hör bin.
Det är en härlig sommarmorgon
och morgonen är min.

Jag rör mig sakta genom skogen
hör min hund ge glada skall
känner mättad doft av granar
och en aning utav tall.

Från grannen kommer smygande
ett stråk av kaffe och nybakt bröd.
Jag stannar upp i en glänta
och möter solens varma glöd.

Det här är mitt liv.
Det är det jag lever i.
Om du tycker att jag saknar nåt
då lider du brist på fantasi.
Mitt liv är fyllt av sinnenas magi.

Nu närmar jag mig målet bara sista backen kvar
hunden viftar ivrigt, sätter fart och drar.

Här är jag nu
på den plats jag helst vill va.
Vår trädgård, som min älskade vårdar,
där finns allt som vi vill ha.
Och jag hör henne viska
"Får jag bjuda på en riktig sommarlunch"?
Sill och färskpotatis, mogna smultron i en skål
krönt av grädde med ett stänk av punsch.

Det här är mitt liv.
Det är det jag lever i.
Om du tycker att jag saknar nåt
då lider du brist på fantasi.
Mitt liv är fyllt av sinnenas magi.

Av: Janne Svensson

 

Grattis Janne! Hur tog du emot vinnarbeskedet?
Först blev jag väldigt överraskad, jag trodde att ni drev med mig, men sedan blev jag naturligtvis väldigt glad.

Hur kom texten till?
Jag skrev faktiskt lite grann den här texten i protest mot alla som skriver protestlåtar. Jag ville skriva något positivt, för jag är en positiv person.

Vad vill du säga med texten?
Att jag upplever mycket mer än vad en seende person tror att jag gör. Jag upplever årstiderna, växlingarna i naturen och jag kan nog ofta uppleva mer än vad en seende person gör. Det är det som är sinnenas magi.

Har du skrivit låttexter förut?
Jag började skriva låtar när jag var 63 år, men jag har däremot jobbat i 20 år som ljudtekniker. Jag har bara spelat musik vid husbehov och så, men jag har alltid skrivit. Jag tycker om ord.

Det var först förra hösten som jag deltog i en låtskrivarworkshop som kulturprojektet anordnade och jag har fortsatt att gå hos samma pedagog i tre terminer nu.

Vad roligt att höra att det var genom SRF:s kulturprojekt som det här började! Vad har varit det bästa med att gå kursen?
Jag har framförallt lärt mig att man inte bara kan skriva, utan det måste bearbetas också. Den förståelsen har gett mig ett otroligt viktigt verktyg.

Vad hoppas du ska hända nu när din text blir musik?
Jag hoppas att fler människor kan förstå att det jag är duktig på är jag duktig på. Jag är i första hand inte blind utan jag är en person. Jag hoppas jag får tillfälle att visa det – att det finns människor och kompetens bakom den där vita käppen eller hunden.  

 

Lisa Magnusson, 33 år från Göteborg, vann i kategorin sång!

Juryns motivering: ”En stark närvaro och ett personligt uttryck som berör den som lyssnar. En nerv och dynamik i rösten som får en att vilja höra mer.”

Och mer av hennes röst kommer alla att få höra  när vi släpper den efterlängtade jamma loss-låten senare i år! Den som väntar på nåt gott... Tills dess kan du ta del av hennes tankar här.

Grattis Lisa! Hur känns det att vinna Jamma Loss, årets kulturutmaning?
Superhäftigt! Jag är faktiskt stolt över att ha lyckats få juryns gillande. Det känns både stort och häftigt.

Har musiken funnits med länge i ditt liv?
Ja, jag har sjungit i hela mitt liv, framförallt i kör och kyrkliga sammanhang men jag har också sjungit solo i olika konstellationer. Jag hade nyligen en häftig upplevelse och fick hålla en helt egen konsert i en kyrka i Göteborg.

Vad tänkte du när du skickade in ditt röstbidrag?
Jag kommer inte ihåg, men jag såg det som en chans att få sjunga precis vad som helst och kunna välja vad jag vill sjunga. I kyrkan blir det ett särskilt sammanhang och då kan jag inte välja på samma sätt. Jag skickade in för att se om jag hade en chans. Det kändes som ett bra tillfälle att visa upp mig på det här sättet och jag tänkte att har jag tur så kan jag vinna.

Om du får möjlighet att uppträda med den färdiga låten i olika sammanhang, vad skulle du vilja använda det tillfället till att förmedla då?
Jag skulle vilja lyfta de osynliga utmaningarna med att ha en synnedsättning. Vilka utmaningar man har i kommunikationen med andra seende. Utmaningarna är inte bara det praktiska, utan det handlar också om svårigheter som att inte kunna få ögonkontakt, att inte veta när det är min tur i ett samtal och att inte förstå när någon i samtalet refererar till något de andra kan se men inte jag.

Vad ser du mest fram emot med att åka till Stockholm och spela in låten?
Jag hoppas det blir en rolig och givande upplevelse, både att få träffa Shellback och se hans studio, men också att få vara med under produktionen hos Häglerud.  Jag kanske kan få med mig något bra tips av dem som kan vara till nytta för mig framöver.