Tre gula pappersbollar i en grön pratbubbla symboliserar att någon håller på att formulera en text. Origami.

Så skriver du en bra låt-text

Sommarens kulturutmaning är igång! I årets tävling ”Jamma Loss” söker vi bland annat efter en låt-text som kommer att utmynna i en musikproduktion. För att så många som möjligt ska känna sig manade att delta kommer vi under sommaren att dela med oss av tips på vad man kan tänka på när man skriver en text som ska tonsättas. Det första inlägget handlar om vad som faktiskt gör en text till en låt-text och hur årets jury kommer att bedöma textbidragen som skickas in till tävlingen.

– En bra text berör, men kan göra det på olika sätt. Det viktigaste är att texten får en att känna något, säger Kim Vestin, som är projektledare för kulturprojektet och initiativtagare till kulturutmaningen.

Årets jury består av Lennart Karlsson från Intressepolitiska avdelningen, Monica Walldén som är redaktör för medlemstidningen Perspektiv, låtskrivaren och producenten Shellback, producenten Johan Häglerud och vår svenske artist och låtskrivare Uno Svenningsson.

– Juryn kommer att bedöma texterna utifrån hur författaren arbetar med rytm i sina fraser och hur skickligt författaren använder språket för att förmedla budskapet. Även formen och budskapet spelar in, säger Kim Vestin.

Kim Vestin är själv musiker och menar att även om det inte finns något som är rätt eller fel när man skriver en låt-text, så finns det ofta ändå en viss struktur med vers, brygga och refräng.

Det finns dock många olika sätt att skriva en låt-text på och därför vill vi dela med oss av några tips på sådant som kan vara bra att tänka på för att komma igång. För vad skiljer egentligen en låt-text från en annan text? En som skrivit om ämnet, och själv är låtskrivare, är Daniel Forsberg. Här länkar vi därför till en befintlig artikel där han bland annat delar med sig av tips på vad som är bra att tänka på när det kommer till textens innehåll, form och hur man får en text att fastna hos lyssnaren. Ett stort lycka till så länge så återkommer vi snart med fler tips och tankar!

 

https://www.studieframjandet.se/musikakuten/att-spela-musik/meny-3/att-skriva-texter/

Att skriva låt-texter

En neonskylt på en tegelvägg lyser med texten

Ta del av låtskrivaren Daniel Forsbergs tips på vad som är bra att tänka på när det kommer till låt-texters innehåll, form och hur man får en text att fastna hos lyssnaren.