Flera lägerdeltagare från barnlägret 2020 sitter tillsammans ute på en bänk i gröngräset. De skriver en låttext tillsammans ochhar telefon, papper och penna till hjälp.

Sång och musik på barnlägret

Barnlägret är ett återkommande inslag i Synskadades Riksförbunds verksamhet. I 31 år har synskadade barn samlats under en sommarvecka för att umgås tillsammans och prova på olika aktiviteter. Förutom vattenskidor och paddling har barnen i år fått prova på att skriva låttexter.

– Kulturprojektet lanserade i juni låtskrivartävlingen "Jamma Loss" och eftersom vi vill ha in bidrag från både gamla och unga pratade jag med Christine Heli, som är ansvarig för barnlägret, om vi kunde ha det som en aktivitet under lägret i år, säger vikarierande projektledaren för Synskadades Riksförbunds kulturprojekt Rakel Gunnemark.

Det är andra året i rad som kulturprojektet arrangerar en kulturutmaning. I år är utmaningen tvådelad, där medlemmar i Synskadades Riksförbund eller Unga med synnedsättning kan skicka in antingen en röstinspelning eller en låt-text. De vinnande bidragen kommer att lägga grunden till nyskapad musik, tonsatt av Shellback, som skriver och producerar låtar för flera av våra stora världsartister.

– Många av årets deltagare håller på med musik och uppskattade verkligen dagen, säger Christine Heli.

Temat för låtskrivartävlingen är ”Hjälp på vägen”, vilket också barnen fick använda som utgångspunkt när de skulle skriva sina texter. Efter att barnen delats in i fyra olika grupper fick de därför börja med att spåna kring vilka tankar de fick på temat. Frågan som ställdes var vad som hjälper i vardagen när man lever med en synnedsättning.

– Det kom fram väldigt många olika tankar från barnen, där en stor del av dem handlade om vänskap och hur viktigt det är med en bra vän, säger Rakel Gunnemark.

Andra reflektioner handlade om hjälpmedel som är bra när man är synskadad, så som den vita käppen, ledsagare och en extra resurs i skolan. Gemensamt för texterna var att de handlade om situationer - om vilka svårigheter man kan stöta på som synskadad och hur man kan lösa det.

Mildred Lövrie, 17 år, är en av dem som var med på workshopen. Hon har spelat ukulele i två år och sjungit under hela sitt liv.

– Jag kände först att det kunde bli svårt att skriva en text i en grupp men det blev roligare sedan när vi hittade vårt tema, säger Mildred Lövrie.

Hon tycker mest om singer songwriters, som skriver positiva och glada sånger. Hon nämner bland andra Emma Stevens och Mindy Gledhill.

– Det ska vara akustiskt och enkelt och man ska kunna relatera till tonspråket, säger hon.

Rakel Gunnemark berättar att två av texterna från dagen lämnats in för att vara med och tävla i kulturutmaningen.

– Jag är verkligen inspirerad av barnens kreativitet och imponerad över hur de samarbetat under dagen för att få fram en text, som representerar alla gruppmedlemmars tankar, säger Rakel Gunnemark.

Dagen avslutades med att alla grupper fick framföra de låtar de skrivit under dagen och Christine Heli var en av dem som satt i publiken.

– Jag är så glad att vi kunde genomföra det här lägret i år, trots rådande omständigheter. Det här lägret är så viktigt för de här barnen, som annars inte träffar så många andra kamrater som har en synskada. Här får de möta andra i samma situation och känna att de inte är ensamma, säger hon.

Var med och tävla i kulturutmaningen här

Johan ”Shellback” Schuster sitter i en soffa i sin studio och pratar med artisten Justin Timberlake, som sitter vid en keybord. Loggan ”Jamma Loss” syns i översta vänstra hörnet på bilden, där Jamma Loss står med vit text på en grön bakgrund, i form

Läs mer om vad som gäller för tävlingen. Vi söker både efter en text och en röst! Vinnarna kommer att lägga grunden till nyskapad musik, tonsatt av en av världens främsta producenter och låtskrivare.