Lär känna hitmakaren, som ska sätta toner på synskadades ord

Lär känna Johan ”Shellback” Schuster, som lyckades trampa på stjärnproducenten Max Martins bananskal och gå från kaffekokare till hitmakare. I höst kommer han att tonsätta en av våra medlemmars texter, som vi söker efter i årets kulturutmaning. Alla framgångssagor börjar någonstans och man kan ju exempelvis undra hur det gick till när en growlande metalkille från Blekinge hamnade i Max Martins studio? SVT berättar hela historien om Shellback i serien ”Det svenska popundret”, som du kan ta del av här, tillsammans med en enkel syntolkning. Hoppas hans historia kan inspirera dig att delta i kulturutmaningen!

Länk till programmet 

Syntolkning  (enkelt sammanfattat för att enklare kunna följa med i programmet)

Programmet inleds med att vi får se Johan"Shellback" Schuster där han sitter som treåring och spelar trummor på kastrullerna i sitt barndomshem i Karlshamn, Blekinge.

Bilder rullar där vi får se olika musikvideos från flera stora världsartister han arbetat med, så som Pink, Taylor Swift, Maroon 5, Justin Timberlake och Britney Spears.

Svenska framgångsrika artister visas i bild samtidigt som deras musik spelas.

I bild syns ett stort arkiv, där det finns samlat material om Billboard hits.

Flera svenska artister intervjuas om vilken Billbordetta de tror var den första svenska artisten att hamna på Billboard Hot 100 – en lista som sammanställer vilka låtar och artister som spelats och köpts mest i världen.

Vi hör Andreas Carlsson, Kicki Danielsson, Per Gessle, Sara Larsson, Thomas Ledin, Meja, Siv Malmqvist med flera. Och Siv Malmqvist var ju rätt svar.

Alla artisterna får sedan ta del av en låda med singlar från svenska artister, med frågan om vilken låt de tror är tidernas största svenska världshit.

När de talar om att de i det här programmet ska prata om det svenska låtskrivarundret så visas bilder på Max Martin, Shellback, Tove Lo med flera.

Vi får höra och se utdrag ur några musikvideos från låtar, som våra svenska låtskrivare ligger bakom.

Max Martin tar emot polarpriset av Kungen under en ceremoni i Stockholms konserthus.

Max Martin talar: ”People often ask me what it takes to write the perfect song…”

Vi får följa honom och se bilder från hans studio i Los Angeles och lyssna till musikvideos från några av de artister han skrivit till.

Flera artister kommenterar sedan hur det är att arbeta med Max Martin. Vi hör först Fred Bronson, som är musikjournalist, följt av artisterna Pink, Justin Timberlake, Pink igen, Savan Kotecha (låtskrivare), Adam Levine från Maroon 5 och Katy Perry.

Efter det håller Taylor Swift ett tal på en prisutdelning och tackar Max Martin.

 

7 minuter in i programmet presenteras nu Shellback och vi får se honom där han sitter i sin studio i Stockholm.

Musikvideos spelas upp med olika artister han arbetat med.

Vi får se bilder från privata videos när Shellback är yngre och aktiv inom musiken. Vi får bland annat ta del av en musikvideo från tiden då han höll på med metalmusik och growlade (en typ av strupsång som används inom metal-scenen).

Intervjun pågår i hans studio där han visar olika inspelningar och tar upp sin gitarr och spelar upp lite utdrag ur låtar.

 

15 minuter in i programmet får vi se bilder från Los Angeles och sedan Örnsköldsvik. Vi får följa Sara ”Shy Martin” Hjellström som berättar sin historia från musikmakarnas lokaler. Vi följer henne i lokalerna där hon träffar andra elever och lärare som går utbildningen. De tittar på bilder på tidigare elever. Andra elever blir intervjuade, bland andra Matilda.

När programmet sedan följer Sara Larsson på hennes turné på plats i Milano, finns Matilda där, som sommarjobbar som bakgrundssångerska. Vi ser bilder från turnén med ett stort folkhav nedanför den stora scenen.

 

26 minuter in i programmet är Shellback åter fokus och vi får följa med till hans privata hem utanför Stockholm. Han sitter i sitt stora ljusa vardagsrum, med utsikt över havet.

Han tar oss med på en tur ut på klipporna på hans tomt. Han har med sig gitarren och tar några ackord med utsikt över vatten, klippor, ekar och tallar.

Intervjun fortsätter i hans vardagsrum där han sitter med sin dator och spelar upp grundidéerna till några av hans stora hits.

 

35 minuter in i programmet får vi lyssna till Max Martin igen från scenen under polarprisutdelningen.

Vi lyssnar till Max Martin igen ifrån hans studio i Los Angeles.

Talet från polarprisutdelningen fortsätter.

Tillbaka i studion, som för övrigt ser ut mer som ett vackert vardagsrum än en klassisk studio, fortsätter Max Martin att intervjuas.

Sara ”Shy Martin” Hjellström fortsätter därefter prata från Musikmakarnas lokaler.

Flera låtskrivare uttalar sig om vikten av samarbete, bland andra Noonie Bao, Andreas Carlsson från Idoljuryn och Savan Kotecha, låtskrivare.

De går vidare genom att intervjua Savan och vi får även lära känna honom lite grann genom att ta del av bilder från några stunder i hans liv.

De fortsätter prata om svenskarnas inställning till samarbete och Shellback, Savan, Max Martin och Andreas Carlsson uttalar sig igen.

De symboliserar arvet genom att visa upp en rysk docka, som är flera dockor i olika storlekar, som staplats på varandra i flera lager – med den minsta längst in, istoppad i en något större, som i sin tur är istoppad i en ännu lite större och så vidare.

Vi ser en musikvideo med Tove Lo och sedan är vi tillbaka hos Shellback i hans vardagsrum.

 

40 min in i programmet ser vi en bild på Wolf Cousins – gänget som idag skriver låtar i samma team som Shellback.

Ilya intervjuas i sitt hem i Los Angeles. Han är nyinflyttad så väggarna är kala. Han har flera ramar stående på golvet och han visar upp ett par av dem. Det är olika priser, som bland annat visar hur många exemplar som sålts av olika artisters låtar, bland annat en låt med Ariana Grande , som Ilya skrivit och det står ”Over six million sold”.

Andra låtskrivare uttalar sig sedan om Ilya, först Shellback sedan Savan.

Vi följer Ludwig Göransson genom att ta del av bilder från Oscarsgalan. Han står med Oscarsstatyetten i handen och väger den som en hantel i ena armen. Han visar upp olika priser och talar från en studiomiljö.

Musikvideos spelas upp från låtar som Ludwig arbetat med.

Shellback intervjuas hemma igen.

De spelar musikvideon till låten” Cant stop the feeling” av Justin Timberlake.

Shellback spelar gitarr i sin soffa i sitt hem.

Vi får återigen träffa de svenska artisterna som gissar den största svenska hiten genom tiderna.

Vi får se bilder från melodifestivalen.

De olika svenska artisterna tittar på singlarna i lådan, som de blev tilldelade tidigare. De sitter i olika miljöer vid separata tillfällen.

Ace of Base musikvideo spelas.

Fred Bronson intervjuas och tycker till om Ace of Base.

Gissningarna fortsätter med artisterna och låtskrivarna och det fortsätts att bläddras i lådan.

Den avslutande bilden visar en dalahäst som placerats ute på piren i Santa Monica, Los Angeles.