Desideria Jungelin sitter på en bänk och man ser ett torg i bakgrunden. Hon har kort röt hår, en silkig ljus blus och ett halsband runt halsen. Hon tittar in i kameran med ett leende på läpparna.

Förra årets vinnare av kulturutmaningen ger sina bästa skrivtips

Vi har haft nöjet att intervjua Desideria Jungelin, som vann förra årets kulturutmaning. Här tipsar hon dig som vill delta i årets tävling ”Jamma Loss” om hur du kan tänka för att komma igång med din text och hur man gör för att skriva om ett speciellt ämne eller personlig erfarenhet. Hoppas att hennes tankar kan inspirera dig att skicka in ett bidrag till årets tävling, där texten kommer att tonsättas och lägga grunden till nyskapad musik av hitmakaren Shellback.

 I årets kulturutmaning söker vi bland annat efter en låt-text på temat ”Hjälp på vägen”. Desideria delar här med sig av sina bästa skrivtips för dig som vill ta chansen att vara med. Du kan läsa mer om tävlingen via länken längst ner på sidan.

I år är temat ”Hjälp på vägen”. Hur kan medlemmarna tänka för att komma igång? 
Fundera över ämnet, vad betyder hjälp på vägen för dig? Är det hjälp på en fysisk väg, ett hjälpmedel. Eller praktisk hjälp från någon annan. Fundera sen på vad du vill förmedla med texten. Vill du skriva en hyllning till någon eller något som varit en hjälp? Vill du beskriva en hjälp som inte finns att få eller inte fungerar som du tycker att den borde? Eller vill du beskriva kontrasten? Om en hjälp du plötsligt får som gett dig bättre förutsättningar. Eller förlusten av någon typ av hjälp som försvårar eller till och med gör något omöjligt.

Hur man kan gå tillväga för att skriva om ett speciellt ämne? 
Välj ett ämne, som du har något att berätta kring. Håll dig till ett ämne/ en berättelse för spretiga texter blir ofta svåra för andra att förstå. Ett sätt att få andra människor att förstå eller kunna relatera till ämnet kan vara att berätta utifrån en egen eller påhittad händelse /erfarenhet.  Ta gärna hjälp av känslor och metaforer (en metafor är när du använder ett ord eller utryck som en symbol för något annat - exempelvis när du liknar frihet med att ha vingar). För att komma igång kan du till exempel skriva ned vilket händelseförlopp texten ska ha. Du kan också skriva alla metaforer du kan komma på för vissa ord eller saker, eller alla rim du kan komma på för ord du vill använda. Det kan också vara till hjälp att lyssna på andra låtar som berör liknande ämnen. Ett tips i det här fallet är unga med synnedsättnings skiva ”Listen to us” som bland annat finns på Spotify.

Hur/var får du inspiration när du skriver dina texter? 
Det är olika. Ibland från något som hänt mig eller någon i min omgivning. Som väcker känslor hos mig - glada och hoppfulla  eller arga och ledsna. Då är det något jag tycker att andra borde få veta om och då använder jag skrivandet för att förmedla det. Andra gånger är det idéer som jag inte vet vart dem kommer ifrån. Dem bara dyker upp när jag är ute på promenad eller står i duschen. Idén blir då början till en  berättelse som jag senare kan utveckla och få nya uppslag till.

Om man vill dela med sig av någon personlig erfarenhet, händelse eller något annat som hjälper i vardagen som synskadad i form av en låt-text - hur gör man det bäst enligt dig?
Som sagt fundera på hur du vill förmedla ditt budskap, genom en berättelse, eller en beskrivning av känslor till exempel. Fundera på ett upplägg för låten. Antal verser och vad ska respektive vers innehålla? Ska du använda dig av en refräng som binder ihop verserna?  Testa att sjung låten för dig själv när du skriver så hör du lättare om texten passar med din tilltänkta melodi.

Hur ser din skrivprocess ut?
Jag skriver när jag får en idé och blir inspirerad. Då skriver jag en grund från början till slut. Sedan när jag har själva formen för texten färdig börjar jag redigera - lägga till och stryka rader, och  finslipa på formuleringar.

Har du någon favoritlåt och varför?
Svår fråga, jag älskar musik och favoritlåtarna har varierat. Men en låt som funnits med mig de senaste 10 åren är Melissa Horns ”Falla fritt”. Det är en stark text, men som går att känna igen sig i och relatera till många olika sammanhang.