Kim Vestin sitter och spelar på ett piano i dunkelt ljus. Hon har läpparna mot en mikrofon och tittar ner mot sina händer när hon spelar.

”Jag är övertygad om att alla kan sjunga!”

Kim Vestin har hållit på med musik under många år. Förutom att hon varit verksam som sångpedagog har hon även en bakgrund som låtskrivare och sångerska. Idag arbetar hon som projektledare för Synskadades Riksförbunds kulturprojekt ”Skapa Loss” och är en av initiativtagarna till årets kulturutmaning, där vi söker både en röst och en text som kommer att tonsättas av vår svenske hitmakare Shellback. Här kan du ta del av Kim Vestins tankar och råd kring hur du kan förbereda dig om du vill vara med och tävla i årets kulturutmaning ”Jamma Loss ”.

”Jamma Loss” är en kulturutmaning som är öppen för alla medlemmar med en synnedsättning, gammal som ung, erfaren eller oerfaren. Hela syftet med kulturprojektet är att fler ska våga prova något nytt! Tävlingen pågår fram till den 31 augusti och du kan läsa mer om den via länken längst ner. Ta del av Kim Vestins tips här:

Vad är viktigt att tänka på när man ska lära sig sjunga en låt?
Jag brukar försöka att inte lyssna alltför mycket på originalet när man ska sjunga andra människors musik. Självklart ska man lära sig grundmelodin, men genom att inte nöta sönder låten tycker jag att det är enklare att göra en personlig tolkning av låten. Även om man inte skrivit låten själv tycker jag att det är viktigt att man tar till sig texten och funderar över vad den betyder för en. Ibland är det en annan känsla man själv vill lyfta fram än den som originalartisten förmedlar.

Hur blir man en bra sångare?
Genom att sjunga så mycket man bara kan! Jag är övertygad om att alla kan sjunga, det handlar väldigt mycket om vana. Det är bra att lyssna mycket på olika sångare och stilar och våga testa sin röst, experimentera och leka. På så sätt utvecklar man nya tekniker. Jag tycker också att det är hjälpsamt att läsa texten högt för sig själv innan man sjunger den. På så sätt får man en tydligare känsla för fraserna och hur låten är uppbyggd, och kan identifiera olika känslomässiga nyanser som man kan använda för att sjunga uttrycksfullt.

Hur värmer man upp rösten på ett bra sätt?
Man kan börja med att försöka spänna av i hela kroppen. Det är bra att börja mjukt, med att tona på mjuka konsonanter som till exempel z, v, m. Sedan kan man gå över till att låta på r och pr. Sen kan man lägga till vokaler och talövningar och leka runt i sitt register, både högt och lågt. Sedan kan man sjunga melodier på vilka ord man vill som blir större och större i omfång, det vill säga först kanske man sjunger tre toner i rader, därefter fem och sedan sju. Man testar att sjunga litet och svagt och sedan större och starkare, man testar låga toner och höga toner. Man ska aldrig fortsätta göra på ett sätt som gör ont, utgå från det lilla och sköna så kommer det gå bra!

Vad är ditt bästa tips för någon som tycker om att skriva, hur man kan tänka när man ska försöka sig på att skriva en låt-text?
Det viktigaste är såklart att man vet vad man vill säga med sin text. Men! Det är inte alltid man har stenkoll på det när man börjar. Ibland kan det funka att bara börja skriva de ord eller fraser som kommer till en, och så märker man efterhand vad texten egentligen handlar om.

Var brukar du få din inspiration när du skriver? Var brukar du befinna dig (både mentalt och fysiskt) när du får dina idéer?
Jag får ofta inspiration av att ta del av andras konstnärliga verk – filmer, andra musiker, bildkonst, arkitektur, teater, litteratur. Jag brukar också bli inspirerad av det som sker i relationer mellan människor. Ofta är jag ensam och befinner mig på tex en promenad eller på resande fot, tillfällen då sinnena töms och lämnar utrymme för idéer.

Hur ser låtskrivarprocessen ut för dig?
Jag skriver alltid musiken först och då brukar enstaka ord eller textslingor uppstå i samband med den processen. Innan jag skriver texten på riktigt brukar jag fundera över vilken stämning jag förknippar med låten utifrån harmonier och melodi, alltså vilken eller vilka känslor jag försöker förmedla. Sedan testar jag mig fram med fraserna, skriver om hur många gånger som helst tills jag tycker att texten känns helgjuten. Ibland lämnar jag någon halvdålig rad för att jag tycker att perfektion inte alltid är åtråvärt.

Favoritlåt och varför?

Det finns så många. Men jag älskar” Into my arms” av Nick Cave. Han är en sann poet och fantastisk berättare och får de mest orimliga textfraser att låta som musik.