Janne Svenson sitter på en pall på en veranda. Solen skiner på honom där han sitter och spelar gitarr. I bakgrunden ser man glaspartier.

Fritidsmusikern delar med sig av låtskrivartips

Janne Svensson är pensionär och fritidsmusiker och gick under förra året en kurs i låtskrivande, anordnad av kulturprojektet Skapa Loss. Han var lyrisk över kursen och fortsatte därför på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv, för samma pedagog som hållit i kursen under Skapa Loss. Som en del av kulturutmaningen delar han nu med sig av de låtskrivartips han fångat upp längs med vägen.

Janne Svensson är ett fantastiskt exempel på vad kulturprojektet handlar om, nämligen att skapa regionala nätverk mellan medlemmar, lokala kulturutövare och andra organisationer. Målet med det är att fler personer med synnedsättning ska kunna utöva kultur- och hantverksaktiviteter långsiktigt.

Ta del av Janne Svenssons bästa tips här:

”Jag gör alltid texten nästan färdig innan jag funderar på melodin. Den brukar komma ur rytmen i språket.” – Janne Svensson

Vad tycker du är en bra låt(text)?
En text som innehåller ett budskap, tankar och som inte är för svår att förstå. Något som griper tag i mig själv.

Vad är ditt bästa tips för någon som tycker om att skriva, hur man kan tänka när man ska försöka sig på att skriva en låt-text?
Först och främst skall man skaka av sig den lilla apan som sitter på axeln och säger: -"Du har inget att säga". Sedan skall man låta tanken flyta ur sig själv.

Om man vill dela med sig av någon personlig erfarenhet, händelse eller något annat som hjälper i vardagen som synskadad i form av en låt-text - hur gör man det bäst enligt dig?
Skriv bara. Redigering gör man efteråt.

Vad är egentligen en bra låt och hur mycket spelar texten in i vad du känner för låten?
För mig är texten oftast det centrala. Där ligger budskapet. En bra melodi gör ju det hela mer tilltalande. Som en snygg förpackning.

Vad får dig att vilja spela en låt om och om igen?
Det har jag aldrig funderat på, men kanske är det en låt som man kan hitta flera bottnar i.

Var brukar du få din inspiration när du skriver? Var brukar du befinna dig (både mentalt och fysiskt) när du får dina idéer?
Jag har två stadier. Antingen när jag går med hunden eller i gränslandet mellan vakenhet och sömn. Har alltid ett fickminne tillgängligt. Då staplar jag idéer.

Hur ser låtskrivarprocessen ut för dig?
Oj, vad svårt. Men vanligtvis samlar jag idéer. Det kan vara ett citat ur en bok, eller som någon sagt. När jag känner att jag har fått grepp om dessa sätter jag mig och "störtskriver". Det betyder att jag utgår ifrån någon idé och skriver i ett kör alla tankar och influenser om denna idé. Jag skriver mycket vid detta tillfälle. Sedan får det mogna under en tid. Sedan skriver jag rent, redigerar och därefter strukturerar jag i vers, refräng och kanske ett stick. Men jag gör alltid texten nästan färdig innan jag funderar på melodin. Den brukar komma ur rytmen i språket. Sedan slipar man på rim och grammatik.

Favoritlåt och varför?
Hur kan man välja ut en? Just nu är det kanske "Flykten från Sverige". Jag gillar det omvända perspektivet i denna sång.