Monica Söderberg står lutandes mot en vägg, leende. Hon har en blommig blus på sig, ett långt halsband och hennes rödtonade vågiga hår är utsläppt. Bakgrunden är suddig, så att Monica hamnar i fokus.

Monica Söderberg delar med sig av sångtips

Vi har mött Monica Söderberg, som är röstpedagog och sångerska, för att få hennes bästa tips på hur man kan gå tillväga om man vill använda sin röst som uttrycksmedel. I år går det ju nämligen att tävla med sin röst i kulturutmaningen! Är det kanske dig vi söker, som ska få lägga sången till nyskapad musik av låtskrivaren till flera av världens mest spelade låtar? Eller känner du någon med en röst som fler borde få höra? Kanske Monicas tips kan komma till användning!

Ta del av vår intervju med Monica här:

Hur kan man lära sig sjunga en låt?
Om det är din egen låt, som du skrivit själv, då är det viktigt att den som lyssnar uppfattar texten och helst vad du vill berätta/uttrycka/förmedla  med låten. Vilken stämning har låten? Glad? Allvarlig? Förälskad? Busig?

Om du ska lära in och sjunga en låt som skrivits av någon annan, ja, även då är det viktigt att låttexten och stämningen går fram och att du uttrycker den när du sjunger. Om du ska framföra en låt inför publik, eller spela in låten på skiva, är det viktigt att du övat innan, att du kan låten utantill. Ju säkrare du är på text och melodi, desto friare blir du att improvisera, och att koncentrera dig på uttrycket. Att sjunga inför publik är att ge bort något. Ha med den tanken i ditt framträdande, tycker jag.

Ett annat råd: börja inte repa in en ny låt dagen innan du ska framföra den. Börja repa i god tid, så slipper du vara nervös för att glömma text. Lite nervös är man kanske alltid när man framför en låt för första gången, men om man övat riktigt mycket så spar det en hel del energi och oro för just att komma av sig.  

Hur blir man en bra sångare?
En bra sångare blir man genom att öva. Genom att lära känna sin röst och kropp. Genom att vara noga med att texten når den/dom som lyssnar.

Jag tror också det är viktigt att inte försöka härma någon annan sångare. Man kan såklart inspireras av någon sångare som man tycker är bra, men det gäller ändå att vara sig själv.

Hur värmer man upp rösten på ett bra sätt?
Man värmer upp med övningar som man trivs med, både vad gäller kropp och röst. Uppvärmningen ska kännas skön och leda till att man känner sig glad i sin kropp och varm och uppsjungen i sin röst. När man är nybörjare får man förstås prova sig fram, testa olika övningar och så småningom hitta sitt eget uppvärmningsprogram. Ibland kan den bästa uppvärmningen vara att sjunga en sång/låt som man är riktigt van vid, en låt som sitter i ryggmärgen, eller i muskelminnet. Då faller rösten på plats, just för att du då är avspänd, till exempel i din andning.

Vad är ditt bästa tips för någon som tycker om att skriva, hur man kan tänka när man ska försöka sig på att skriva en låt-text?
Fråga dej själv: vem berättar jag för, eller, till vem skriver jag? Till mig själv, (då behöver ju ingen annan förstå min text), till alla de andra. Då är det viktigt att vara tydlig, så att din tanke går fram till den som lyssnar.

Vill du göra en kommersiell hit, ja då får du leka med melodin tills du hittar en cliffhanger som du tror kan gå hem och kanske fastna hos folk. Det kan vara en häftig melodislinga, eventuellt med ett roligt rim eller något annat som fångar och ger lust att sjunga med.

Var brukar du få din inspiration när du skriver? Var brukar du befinna dig (både mentalt och fysiskt) när du får dina idéer?
Till mig kommer inga stundens ingivelser. Jag skriver bäst när jag har lite press på mej. När det finns ett givet syfte med låten. Tyvärr. Jag har inte så mycket tålamod. Är en bättre sångerska än en låtskrivare.

Hur ser låtskrivarprocessen ut för dig?
Jag inspireras mest av musikalisk input, av melodier. Om en melodislinga som jag gillar dyker upp i min hjärn så skyndar jag mej att spela in den på mobilen, sjunger in den alltså. Sedan kan jag lyssna på flera olika slingor och så småningom blir det en färdig melodi. Texten kommer oftast sist för mej. Först gör jag en brödtext.

En annan väg: om jag verkligen gör texten först, då utgår jag ofta från en redan befintlig melodi och gör texten rätt så färdig. Sedan kollar jag mina melodislingor och prövar att hitta något som passar texten.

Favoritlåt och varför?
Jag är nog lika halvnöjd med alla låtar jag gjort, men den som gått hem bäst är ”vad betyder ögonen?”. Jag gillar den för att andra gillar den.

Om jag ska välja en favoritlåt som jag inte skrivit själv, ja, då blir det svårt, för jag gillar så många olika låtar av olika genre.

Men, just nu lyssnar jag ofta på: Stevie Wonder. Gillar just nu jättemycket en låt som heter ”Black orchid”.

Tycker den är fin att både lyssna på och sjunga själv. Den har en lagom mystisk text och – tycker jag- är inte tråkig fastän den är enkelt uppbyggd med vers och refräng. Det instrumentala arrangemanget är också väldigt fint.

Vad är din nuvarande sysselsättning?
Jag arbetar som röstpedagog (sång och tal), samt som sångerska. Har elever som kommer hem till mig för lektioner. Sjunger mest jazz nuförtiden, på klubbar och i kyrkor osv.

Jag undervisar också i punktskrift och även i svenska på Sfi. I Sfi-undervisningen kan jag använda mycket sång och rytm.  

Jag tror mycket på sången som en umgängesform samt att sång är språkutvecklande.

 

Bildtext: Monica Söderberg sitter vid ett bord och stödjer sitt huvud i handen med armbågen på bordet. Hon håller en gitarr i andra handen och en vit kaffekopp står på bordet.Hon har en blommig blus på sig och hennes rödtonade vågiga hår nuddar precis axlarna. Ett långt halsband, i form av en kedja, hänger runt halsen.