lars Lerin står lutad mot en dörröppning inomhus. Han har armarna i kors och tittar in i kameran. Rummet är ljust och i dörröppningen hänger ett brunmönstrate drapperi och man ser delar av en tavla hänga på väggen intill dörröppningen.
Lars Lerin är en av jurymedlemmarna i kulturutmaningen Skissa Loss. Fotograf: Trond Isaksen

Skissa Loss är nästa kulturutmaning

Nu är det dags för nästa kulturutmaning - Skissa Loss. Tävlingen vänder sig till dig som är konstintresserad och nyfiken på att tänja på gränserna för vad konst egentligen är.

– Syftet med årets kulturutmaning är att påvisa att konst inte behöver ha sin utgångspunkt i det visuella. För en person med en grav synnedsättning är ofta syntolkningen den enda möjligheten att ta del av ett konstverk. Vi vill skifta perspektivet så att den inre bilden eller idén om ett konstverk är utgångspunkten istället för det fysiska verket, säger projektledaren för kulturprojektet Kim Vestin.

Utmaningen är att tolka begreppet frihet i en konstnärlig idé, dvs ett konstverk som man föreställer sig för sitt inre. Precis som vid en syntolkning, ska denna idé beskrivas med ord. Den konstnärliga idén kan vara en målning, en skulptur men också en plats eller ett skeende. Endast fantasin sätter gränser.

– Bestäm dig för en eller flera frågor om frihet som du sedan försöker besvara i ditt fantasikonstverk. Hur känns frihet? Vad förknippar du den känslan med? Det som får dig att känna dig mest fri kanske kan inspirera dig att skapa, säger Kim Vestin.  

I år kommer tre vinnare att utses. Deras idéskisser kommer under våren att omvandlas till ljudkonstverk, genom samarbete med tre professionella tonsättare.

I tävlingsjuryn sitter representanter från Moderna Muséet, Audiorama och SKKF – Synskadade konstnärer och konsthantverkares förening.

– Som en extra morot kommer även Lars Lerin att medverka i juryn, vilket förhoppningsvis kan locka många att vilja delta, säger Kim Vestin.

Den som vill bolla sin idéskiss kommer kunna göra det med Per Hasselberg, som är konstnär och verksamhetsledare på Konstfrämjandet. Per finns tillgänglig under hela tävlingsperioden.

– Man kan se det som en het linje för aspirerande konstnärer, säger Kim Vestin.

Tävlingen pågår mellan den 14 oktober och 7 december och du som har en synnedsättning och är medlem i Synskadades Riksförbund eller Unga med Synnedsättning kan vara med och tävla.

– Vi vill ge ett nytt perspektiv på vad konst är och visa att vem som helst kan ha en fantastisk konstnärlig idé. Det här är tävlingen där alla är konstnärer, säger Kim Vestin.

Om tävlingen:

För att delta behöver du antingen vara medlem i SRF eller Unga med Synnedsättning (US). Är du inte redan medlem i SRF kan du bli det genom att kontakta närmaste lokalförening. Kontaktuppgifter finns på vår hemsida www.srf.nu.

Beskrivningarna kan skickas in i svartskrift, punktskrift, intalat via röstmemo eller handskrivna. Max antal tecken är 2 500 tecken, inklusive blanksteg, vilket motsvarar cirka 1 A4 sida skrivet i Arial, med textstorlek 14. Uppläst eller intalat via röstmemo motsvarar 2 500 tecken cirka 2,5 minuters taltid. Intalade bidrag skickas med fördel in via röstmemo.

Per Hasselberg på Konstfrämjandet når du genom att ringa 076-170 32 73 eller maila per.hasselberg@konstframjandet.se.

Deadline för att skicka in ditt bidrag är den 7 december.  Märk bidraget med namn och kontaktuppgifter och skicka till kim.vestin@srf.nu eller med vanlig post till Synskadades Riksförbund, Att: Kim Vestin, 122 88 Enskede.

Genom att skicka in ditt bidrag ger du SRF rätten att använda ditt verk. Du behåller rätten till din egen idé och kan använda den i andra sammanhang. Skissa Loss är en del av SRF:s kulturprojekt. Vi är övertygade om att det finns ett uttryck för alla!


 

Delta i konstaktiviteter, kopplade till tävlingen!

En t-shirt är upplagd på ett bord, med ett motiv av en vit hund i halvfigur, som skapats med hjälp av olika hobbyfärger, som ligger intill.

Under hösten arrangerar vi både ett panelsamtal om konst, som livesänds från Moderna Muséet, samt en konstcirkel. Hör av dig till kim.vestin@srf.nu om du är intresserad av att delta!

Läs mer om de olika aktiviteterna via länkarna nedan:

Konstsamtal - Onsdagen den 18 november kommer vi i samarbete med Moderna Muséet att bjuda in till ett panelsamtal om konst. Panelen leds av konst- och filosofipedagogen Adam Wallenberg, som kommer att utforska vad som egentligen är konst. Hur blir konst till och hur kan man använda konst? Samtalet livesänds kl. 19.15-20.45 via Synskadades Riksförbunds Facebooksida och är tillgängligt även för dig som inte använder Facebook. Panelsamtalet är öppet för alla så bjud gärna in fler intresserade!

Konstcirkel
Skapar du konst eller skulle du vilja komma igång med att skapa? Då är det här kursen för dig! Den 9 november drar vår konstkurs på distans igång.Inga förkunskaper krävs och vi använder oss av material du har hemma. Kursen kommer att utforska teman som djur i konsten och skandalös konst och vi kommer att bjuda in representanter från konstvärlden till diskussion. Utöver detta kommer deltagarna givetvis också få möjlighet att själva utforska olika tekniker.

 1. Ta del av toppbidragen från Skissa loss

  Kulturutmaningen Skissa loss syftade till att tänja på gränserna för vad konst egentligen är. Konst behöver inte ha sin utgångspunkt i…

 2. En man och en kvinna sitter tillsammans på ett cafe. Kvinnan har datorn uppslagen framför sig och de ler båda två. Vinnarna utsedda!

  Årets kulturutmaning, Skissa Loss, är nu avgjord. Vi säger grattis till Astrid Scott, Eva Klang och Cecilia Artemicia Ramstedt, vars ko…

 3. Magnus Brunnskog är porträtterad där han står neutral framför en svart bakgrund. Han har en vit, tunn, rundhalsad skjorta, där översta knapparna är uppknäppta. Så blir idéskisserna ljudkonstverk

  Nu är kulturutmaningen Skissa loss avslutad och vi tackar alla som deltagit. Är du nyfiken på vad som kommer hända med bidragen? Här be…

 4. Susanna är fotograferad i svartvitt, somrigt klädd i endast en jeansväst. Hon håller handen ovanför ögonen för att skydda mot solljuset. Synnedsatt konstpedagog talar om konstnärligt skapande

  En av dem som medverkade i konstsamtalet förra veckan är Susanna Géczi, som själv är konstnär med en synnedsättning. Hon sitter även me…

 5. Adam Wallenberg, som kommer att leda konstsamtalet, står i solljus framför ett större konstverk, som syns diffust i bakgrunden. Adam syns i halvfigur och han har en stickad grå tröja på sig. Konst- och filosofipedagogen leder konstsamtal

  Adam Wallenberg är konst- och filosofipedagog på Moderna Muséet. Imorgon kväll leder han ett samtal om konst som vi direktsänder i Radi…

 6. Anne Mondotter sitter intill sin hund utomhus (hund ej i editerad bild) Konstkursledare delger sina tankar om konst

  Ikväll startar kulturprojektets konstkurs på distans. Anne Mondotter är medlem i Synskadade Konstnärers och Konsthantverkares Förening …

 7. Närbild på Per som står på en höjd uppe i svenska fjällen. Det är mörka moln på himmelen och han har vind i håret. Bolla din konstidé med Per på Konstfrämjandet

  Har du en idé om ett konstverk? Nu kan du bolla din konstidé med Konstfrämjandets verksamhetschef Per Hasselberg. Utmaningen denna gång…

 8. Anita Wernström-Pitcher står framför en vägg med kakelplattor i olika färger och storlekar. Hon har en grön stickad tröja på sig och en mönstrad skjortkrage sticker fram under tröjan. Hon har håret uppsatt och tittar in i kameran. Så beskriver Anita Wernström-Pitcher ett konstverk på temat frihet

  Anita Wernström-Pitcher är intendent på Moderna Museet och en av kulturutmaningens jurymedlemmar. Här delar hon med sig av sin beskrivn…