Närbild på Per som står på en höjd uppe i svenska fjällen. Det är mörka moln på himmelen och han har vind i håret.
Per Hasselberg är verksamhetschef på Konstfrämjandet. Under tiden kulturutmaningen Skissa Loss pågår kommer du kunna vända dig till honom för att bolla din konstidé.

Bolla din konstidé med Per på Konstfrämjandet

Har du en idé om ett konstverk? Nu kan du bolla din konstidé med Konstfrämjandets verksamhetschef Per Hasselberg. Utmaningen denna gång är att göra en syntolkning, eller med andra ord en beskrivning, av ett konstverk du ser framför dig i ditt inre. Hur skulle du beskriva den inre bilden för någon annan som inte ser den? Per delar här med sig av några av sina tankar kring utmaningen.

Intervju med Per Hasselberg


Temat för tävlingen är frihet. Kan du ge ett exempel på ett konstverk som symboliserar frihet för dig?
För mig är det Konsthall C, ett offentligt konstverk i form av en konsthall som gjordes av och för de boende i Hökarängen som ett tankerum för första förorten.

Hur skulle du beskriva det konstverket för någon som inte ser?
Konsthall C ligger i en stor kaklad centraltvättstuga. Konsthallen är som ett torg som omges av olika verksamheter som Hökarängsarkivet, där vi samlar områdets historia, Centrifug, ett utställningsrum där alla får boka plats, Köket, Kontoret, Tvättstuga etc. Konsthallen är viktig som mötesplats för att tänka tillsammans och behandla intressanta ämnen.

Vad är egentligen ett imaginärt konstverk och vilka tips har du till tävlingsdeltagarna på hur man kommer igång med skapandet av ett sådant?
Konst är att upptäcka världen men också att tänka om samhället. Har du en vacker eller intressant tanke kan konsten vara ett sätt att dela den med andra. Vi får använda alla verktyg vi har för att förmedla tankar till andra. Det som fungerar bäst för din idé kan vara bild, text, musik eller en kombination. I det här fallet efterfrågas en syntolkning, eller med andra ord en beskrivning, av ett konstverk du ser framför dig i ditt inre. Utmaningen är att kunna beskriva den inre bilden för någon annan som inte ser den. Det räcker att punkta ner beskrivningen på ett papper eller att tala in idén via röstmemo exempelvis. Konsten finns som möjlighet i all mänsklig aktivitet. Viljan att förmedla något är det som bär idéer mellan oss.

Deltagarna kommer kunna höra av sig till dig för att bolla sina idéer. Vad kan de förvänta sig av dig som bollplank?
Jag ska göra mitt bästa för att stötta deltagarna med sina idéer och vi kommer att kunna diskutera allt från själva idén till formen för det imaginära konstverket.

OBS! Har du frågor som rör tävlingen mer specifikt, så som hur den går till, om det är oklarheter i vad tävlingen egentligen innebär eller liknande – mejla då kim.vestin@srf.nu, alternativt ring henne på telefon 0765-399255.

Vi ser fram emot att få ta del av dina inre skisser av ett konstverk!

Läs mer om kulturutmaningen Skissa Loss här

Loggan för Skissa Loss - vit text på en orangefärgad bakgrund, vars form kan uppfattas som en vepa, tygbit eller vad som än dyker upp i din fantasi.

Den här gången vänder sig tävlingen till dig som är intresserad av konst och är nyfiken på att tänja på gränserna för vad konst egentligen är.