Anne Mondotter sitter intill sin hund utomhus (hund ej i editerad bild)

Konstkursledare delger sina tankar om konst

Ikväll startar kulturprojektets konstkurs på distans. Anne Mondotter är medlem i Synskadade Konstnärers och Konsthantverkares Förening (SKKF) och en av kursens två ledare. Vi passade på att fråga henne hur hon skulle beskriva ett imaginärt konstverk på temat frihet, vilket är utmaningen i pågående kulturutmaning ”Skissa Loss”.

Intervju med Anne Mondotter

Temat för kulturutmaningen är frihet. Kan du ge ett exempel på ett konstverk som symboliserar frihet för dig?
”Min drömträdgård”

Hur skulle du beskriva det konstverket för någon som inte ser?
Beskrivningens inledning skulle kunna vara: En lummig trädgård bestående av ”rum” avgränsade av höga gröna växter. En grusbelagd gång leder slingrande genom alla rummen som innehåller olika överraskningar för alla sinnen …

Vad är egentligen ett imaginärt konstverk och vilka tips har du till tävlingsdeltagarna på hur man kommer igång med skapandet av ett sådant?
Ett konstverk som skapas i fantasin.  Ett sätt att komma igång är att fantisera fritt tillsammans med en vän.

Ikväll startar en konstkurs på distans, som du leder tillsammans med Lars Carlén. Varför gör ni detta?
För att pandemin gjort det svårt att mötas fysiskt samtidigt som behovet av kulturellt utbyte är extra stort i dessa tider.

Vad kommer kursen att innehålla?
Föredrag , samtal och praktiska uppgifter kring olika konstteman. Mycket fokus på att ge varandra tips och inspiration för fortsatt skapande.

Vilka vänder sig kursen till?
Alla som har en synnedsättning och vill skapa och samtala om konst.

Mer information:

  • Kursen, som startar ikväll, är i nuläget full. Under våren kommer vi att tillgängliggöra kursmaterialet i samtliga medier, och du som vill genomföra kursen i din förening är då varmt välkommen med din beställning!
  • Om du är intresserad av att veta mer om kulturutmaningen och hur du gör för att skicka in ditt imaginära konstverk – läs mer här!

Läs mer om kulturutmaningen Skissa Loss här

Logotypen Skissa Loss - Vit text på orange bakgrund, som påminner om en vepa eller ett drag av en målarpensel. Fantasin avgöra vad man ser!

Den här gången vänder sig tävlingen till dig som är intresserad av konst och är nyfiken på att tänja på gränserna för vad konst egentligen är.