Anita Wernström-Pitcher står framför en vägg med kakelplattor i olika färger och storlekar. Hon har en grön stickad tröja på sig och en mönstrad skjortkrage sticker fram under tröjan. Hon har håret uppsatt och tittar in i kameran.

Så beskriver Anita Wernström-Pitcher ett konstverk på temat frihet

Anita Wernström-Pitcher är intendent på Moderna Museet och en av kulturutmaningens jurymedlemmar. Här delar hon med sig av sin beskrivning av ett befintligt konstverk på temat frihet.

Anita Wernström-Pitcher är först ut när vi nu ber ett antal personer att dela med sig av sina beskrivningar av ett befintligt konstverk på temat frihet.  I kulturutmaningen Skissa Loss vill vi att du som medlem beskriver ett imaginärt konstverk, det vill säga ett konstverk som ännu inte finns, men som du ser för ditt inre och skulle vilja skapa. Det är den beskrivningen som juryn sedan bedömer.

Inspireras av Anitas beskrivning här och fundera sedan på hur du skulle skapa ett eget imaginärt konstverk på temat frihet och hur du skulle beskriva det.

Intervju med Anita Wernström-Pitcher


Om du skulle välja ut ett konstverk som redan existerar och som symboliserar frihet för dig, vilket skulle det då vara?

Eva Hesses skulptur ’Utan titel’ från 1965  är en skulptur som jag tycker är så fulländat i sin enkelhet och det är som den svävar.

Hur skulle du beskriva det konstverket för någon som inte ser?
Skulpturen består av en cirkel som är ca 80 cm bred (den påminner mig om en rock-ring), cirkeln är fäst i taket med en vajer och svävar i rummet.

Ett långt rep är trätt genom cirkeln och vilar tungt. Repets båda ändar möts och svävar ovanför golvet.

Skulpturen är gjord av plast och trä. Ett tjockare snöre eller rep är tätt lindat runt både cirkeln och repet. Konstnären har målat repet noga, det går från en mörkgrå till ljusgrå. Skulpturen kastar en skugga på väggen som blir som en levande tekning när skulpturen rör sig. 

Vilka tips har du till tävlingsdeltagarna på hur man kommer igång med sitt konstnärliga skapande?
Jag tror det är viktigt att bara göra, avsätt en tid när man sitter och tänker och ex. knådar på en bit modellera eller bekanta sig med material. Själv älskar jag att arbeta med collage, de behövs inte så mycket för att börja, lite papper och ett limstift. Försök att inte bli besviken när det inte blir som du vill utan se arbetet som ett lärande och en process.

(Kim Vestin, projektledare för Kulturprojektet, flikar in och förtydligar att även om vi inte efterfrågar ett fysiskt verk för tävlingen, så kan det hjälpa dig i ditt kreativa tankearbete för att ännu tydligare kunna beskriva hur ditt imaginära konstverk exempelvis känns och upplevs för den som inte kan betrakta det med sina ögon.)

Vad lockade dig att delta i konstutmaningens jury?
Jag är nyfiken av mig och tycker att det ska bli så spännande att få tadel av de olika skissförslagen. Jag vill uppmuntra till skapande och att fler kan ta del av vad konsten har att erbjuda.

Anita önskar alla som vill delta i tävlingen ett stort lycka till!

PS. Du vet väl att Moderna Museet i Stockholm bjuder in till syntolkade visningar? Nästa visning är redan imorgon den 22 oktober och du anmäler dig via denna länk: https://www.modernamuseet.se/stockholm/sv?s=syntolkade%20visningar&type=calendar

 

Läs mer om kulturutmaningen Skissa Loss här

Logotypen Skissa Loss där vit text ligger på en orangefärgad bakgrund, i form av en vepa, tygbit eller vad du än ser i din fantasi

Den här gången vänder sig tävlingen till dig som är intresserad av konst och är nyfiken på att tänja på gränserna för vad konst egentligen är.