Vernissage på distans

En tisdagskväll i juni möttes SRF-medlemmar, ljudkonstnärer och konstkännare i en digital hörlursvernissage för att presentera de sex konstverk som är resultatet av kulturutmaningen Skissa Loss.

Den som är synskadad möter ofta konsten via en syntolkning, en verbal beskrivning av visuella element. Men måste upplevelsen av ett konstverk utgå från det visuella? Och vad händer om det är personen som själv har en synskada som får bestämma vad som ska ingå i beskrivningen av ett konstverk?

Det ville SRF och kulturprojektet Skapa Loss utforska genom tävlingen Skissa Loss, där SRFs medlemmar uppmanades att beskriva ett konstverk som de endast såg för sitt eget inre. Temat för tävlingen var frihet, ett centralt tema för SRF som arbetar för att den som är synskadad ska få möjlighet att leva sitt liv på sina egna villkor.

Under vernissaget, där bland annat representanter från Moderna Museet och SRFs branchförening SKKF medverkade, fick lyssnarna höra de tre vinnarbidragen läsas upp. Vinsten i tävlingen var att genom dialog med en ljudkonstnär få sin idé omvandlad till ett ljudkonstverk, och lyssnarna fick även ta del av dessa ljudande tolkningar. Såväl vinnarna som tonsättarna fanns på plats för att berätta om samarbetet, och samtalen ledde till många spännande insikter hos deltagarna.

- I en museimiljö är det något vi behöver arbeta mycket med, att tillgängliggöra konst, och där har det här varit nyttigt för mig att ta del av. Det seende ”ska” alltid vara högst upp när det kommer till konsten och så behöver det ju absolut inte vara, utan alla sinnen ska få vara med och alla perspektiv ska få höras, säger Anita Wernström-Pitcher, intendent förmedling på Moderna Museet.

Eva Klang var en av vinnarna i Skissa Loss och instämmer:

- Efter många år i museibranschen tänker jag att alla vinner på syntolkning oavsett hur man ser, säger Eva Klang.

I sommar kommer du som har vägarna förbi Stockholm få en ny chans att ta del av verken, då de genom samarbete med Audiorama kommer att spelas från en ljudbänk på Kulturhusets tak.

Du som missade hörlursvernissaget kan ta del av det i efterhand via denna länk: http://radio.srf.nu/arkiv/2021/hv.html