En kvinna blir ledsagad av en annan kvinna

Dags att skryta lite mer över Synskadades riksförbund

Det arbete som vi gör i vår stolta organisation ger resultat. Först mins ni alla de framgångar vi hade med stationsutropen. Där vårt påverkansarbete tvingade Trafikverket att dra tillbaka sitt beslut om att inte längre ropa ut tåg som går i tid. Sedan var det färdtjänsten som regeringen har beslutat att utreda för att se över lagen.

Nu har vi också fått besked från regeringen att Socialstyrelsen ska se över ledsagningen. De ska undersöka hur det ser ut i de olika kommunerna och om det behövs föreslå åtgärder för att få en mer jämlik situation i landet.

Även om vi vet att det har gjorts flera utredningar tidigare om ledsagning och om LSS, så tycker jag att vi ska se fram mot resultatet av denna undersökning med tillförsikt. De skulle inte ha fattat detta beslut utan allt det arbete som vi har bedrivit. Därför kommer vi fortsätta påverka så många av landets förtroendevalda vi hinner med. Både på lokal och nationell nivå.

Så klart kommer inte allt att bli bra bara för att ministern har beordrat en översyn av ledsagningen, men att de fattar detta beslut tror jag betyder att de har hört oss och kanske insett att det inte är bra som det är just nu. Allt är inte heller löst bara för att de tittar på det, men det finns en bra chans för oss att vara ännu tydligare och ännu mer aktiva i vårt påverkansarbete för att få de att förstå vad som behövs för oss synskadade.