Parivash Ranjbar har ett band runt handleden med vibrationsdosor. Bandet är en prototyp, och är kopplad via sladdar till datorn.
På armen har Parivash Ranjbar prototypen med punkter som vibrerar när ett meddelande kommer. När allt är klart ska tekniken fungera trådlöst utan sladdar.

Hon utvecklar vibrerande punktskrift

Punktskrift som vibrerar i korta meddelanden kan snart bli verklighet. Örebroforskaren Parivash Ranjbar hoppas kunna testa sitt nya projekt i sommar.

Tänk dig en liten platta som kan fästas till exempel på armen, midjan eller kanske på foten. På plattan finns den vanliga punktcellen, men varje punkt kan vibrera. En i taget, eller alla på samma gång. Vibrationerna ska kunna tolkas av mottagaren som korta meddelanden.
– Man är ju såklart mest känslig på fingertopparna. Problemet är att man ockuperar dem om man sitter och läser punktskrift, och kan inte samtidigt göra något annat, säger Parivash Ranjbar som är forskare vid Örebro universitet och Audiologiskt forskningscentrum vid Universitetssjukhuset Örebro.

I somras vann hon en miljon kronor i Post- och telestyrelsens innovationstävling för att utveckla idén. Nu har hon tagit fram en prototyp. Syftet är att kunna ta emot information samtidigt som man håller på med fysisk aktivitet. Det har framförallt tagits fram för dövblinda användare, men Parivash tror att många andra kan ha nytta av ett kommunikationsmedel som inte bygger på ljud.
– Till exempel om jag står och diskar och får ett sms. Men jag vet inte av vem eller om det är viktigt. Så jag vet inte om jag ska avbryta det jag sysslar med eller inte, förklarar hon.
Tekniken bygger på en app som omvandlar informationen till impulser. De skickas sedan trådlöst till mottagarens enhet som är fäst på kroppen och vibrerar.
– Det är inte meningen att detta ska ersätta vanlig punktskrift. De kompletterar varandra, säger Parivash Ranjbar.

Nu jobbar hon med få fram en optimal design så att punkterna ska gå lätt att känna och tolka. Målet är att kunna testa prototyperna på riktigt i sommar.
– Förhoppningen är att det kan innebära en frihet och aktivare fritid för den som använder det, säger Parivash Ranjbar.

Text & foto: Therese Selén