Ett stort publikhav sitter på gradänger framför en scen som består av en röd stuga med vita knutar samt en gårdsplan. Skådespelare i gammaldags kläder rör sig på scenen. det är soligt väder och träd i bakgrunden.

Din guide till sommarens resmål

Vad ska du hitta på i sommar? Oavsett om du gillar att vandra, gå på parkteater eller besöka museum så kan det vara roligt att pröva något nytt på semestern. Vi har samlat några resmål och evenemang som är lite extra anpassade för besökare med synnedsättning. Glad sommar!

Naturskön vandring

• I Abisko nationalpark har flera leder anlagts för att besökare lättare ska kunna ta sig ut i naturen. På trappor och trösklar finns hindermarkeringar. En tredimensionell modell över området samt ljudinformation finns vid naturum. Länk till Abisko nationalpark. STF Abiskojaure fjällstuga anpassades 2017 bland annat för synskadade besökare. Gångstråk och ramper kring stugorna underlättar för orienteringen, det finns särskilda skydd för kaminerna i bastun och i stugan och skyltar med taktila bilder. Länk till STF Abiskojaure fjällstuga.

• I Dalby Söderskogs nationalpark utanför Lund finns en taktil utställning i form av en 50 meter lång slinga, kantad med rep och anpassad för bland andra synskadade. Längs slingan kan du känna på träskulpterade djur i naturlig storlek, deras spåravtryck och spillning. Mp3-spelare finns att låna med inläst text. Länk till Dalby Söderskogs nationalpark.

• I Store Mosse nationalpark i Småland finns Wibecksleden som är anpassad bland annat för synskadade besökare. Det finns en handledare längs med hela stigen. Ljudguide och punktskriftguide finns att låna kostnadsfritt inne i naturum. Länk till Stora Mosse nationalpark.

• Tillgänglighetsanpassad information om den 120 mil långa Skåneleden finns i appen Vandra i Skåne. I nuläget finns syntolkade beskrivningar och etappintroduktioner för delled tre, fyra och fem. Voice-over-funktionen är under utveckling.

• I Herrfallsängs naturreservat (Örebro län) finns både en taktil karta samt ett ledstråk som sträcker sig fram till Lundblomstorpet. Länk till Herrefallsängs naturreservat.

Syntolkade evenemang:

Scandinavium, Ullevi, Gamla Ullevi och Bravida Arena (alla i Göteborg), samt på Friends Arena och Tele2 arena i Stockholm finns syntolkningsutrustning (en typ av öronsnäcka) att låna till flera evenemang. Det är arrangören som beslutar om evenemanget ska syntolkas. Vid hockey och fotboll är det ofta radiosportens direktsända webbradio man hör i lurarna från den match som spelas på plan.

Syntolkning Nu arrangerar syntolkningar av flera evenemang. Bland annat teatern Bergtagna på Dalateatern, komedierna Charmören från Larv på Teaterladan i Larv och Flaggan i topp på Krusenstiernska gården i Kalmar. Dessutom syntolkas Spanska Flugan på Gunnebo Sommarteater i Mölndal, liksom Soldat Fabian Bom på Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg och Hotelliggaren på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Länk till evenemangen på Syntolkning Nu.

Parkteatern i Stockholm arrangerar några syntolkade föreställningar. Länk till Parkteatern.

För första gången har Sommarscen Malmö syntolkning på deras arrangemang. Syntolkning bokas på: 040-34 48 82 och sommarscen@malmo.se

Taktilt och ljudligt på museer:

Många museer har ljudguider och syntolkade visningar. En del har taktila delar av utställningar som besökare får känna på. Bland annat Vasamuseet i Stockholm som har en mindre modell av Vasaskeppet som du med synnedsättning kan känna på. Länk till Vasamuseet.

I utställningen Tillsammans (för barn och vuxna) på Världskulturmuseet i Göteborg finns taktila modeller och föremål och inspelade berättelser och information att ta del av. Länk till Världskulturmuseet.

Vissa museer, till exempel Spårvägsmuseet i Stockholm, gör undantag för synskadade besökare som kan få känna på delar av föremålen som publiken normalt inte får röra. Länk till Spårvägsmuseet.

Utställningen Megamind på Tekniska museet är ett science center där man får utforska, känna och experimentera. All textinformation går att få på flera sätt: uppläst samt med valbar textstorlek och kontrast. Länk till Megamind.

Ljudguider av platser:

På webbsidan audioguides.se finns många av landets alla ljudguider samlade, både från museer, platser i städer och ute i naturen. Länk till audioguides.se

Är du i Stockholmsområdet kan du dessutom ladda ner appen Tillgängligt landskap där du kan lyssna på ljudguider och syntolkningar av tillgängliga resmål i Stockholm. Till exempel seglarparadiset Sandhamns historia eller den rekonstruerade vikingagården Gunnes utanför Upplands Väsby. Länk till projektet Landskapets historia.