Patrik Olsson. En kille med tatueringar sitter på huk tillsammans med sin ledarhund, en gul labrador.

Genom eld och vatten

Han gjorde succé när han sprang genom eld, isvatten och lera i nordens tuffaste terränglopp. Han har jobbat som DJ och blivit jagad av polisen som trodde den vita käppen var ett vapen. I Perspektiv berättar Patrik Olsson om alla sina tatueringar och varför bönor ändrade hans liv.

– Jag har ingen aning om hur mina tatueringar ser ut. Jag har inte sett en enda av dem!
Patrik skrattar till och pekar på ena armen.
– Här är två ögon som sonen Jonathan och sambon Mia har ritat skisserna till. Jag har ett stort rovdjur i nacken och två tårar under det öga jag först blev blind på. Det är två sorgetårar, säger han.
Alla tatueringar, utom en, har han skaffat efter att han förlorade synen. Namnet Jonathan, liksom flera dödskallar, ett stort öga med eldsflammor och ett kors är också inristade i huden.
– Det korset fick munkarna förr i tiden när de hade gjort något bra. Och det är det jag försöker göra. Något bra genom att hjälpa andra, säger Patrik.
På insidan av hans ena biceps syns ett öga med tentakler, rosor, dödskallar och siffrorna 1312. De står för ACAB, All cops are bastards, berättar Patrik.
– När jag har varit ute med min vita käpp har jag blivit påhoppad och nedbrottad så många gånger av polisen. De tror att jag är beväpnad. Det har varit förhör på polisstationen och Hallandsposten har skrivit om det. Jag har en sån teleskopisk käpp, så de tror att det är ett vapen. De har inte ens bett om ursäkt efteråt.
Vad betyder tatueringarna för dig?
– Jag har gjort det för att visa att man kan. Man ska inte kunna se på mig att jag är blind. Man ska kunna ha linne, vara muskulös och tatuerad och inte bry sig om något.
Patrik berättar om tiden då han var DJ på nattklubbar i södra Sverige. Då tog han namnet DJ Blindstyre, ett namn som har följt med honom i andra sammanhang senare.
– Det bästa var suset som gick i publiken när de förstod att DJ:n som stod däruppe och ledde hela dansgolvet var blind, minns han.

Den stora förändringen för Patrik började för snart åtta år sedan. Han satt på ett jobbmöte, längst bak i salen. Möteshållaren frågade om alla såg bra på powerpointen. Nej, insåg Patrik. Inte på ena ögat. Kort därefter började cirkusen, som han kallar det. Patrik, som har haft diabetes typ-1 sedan han var liten och var van vid sprutor, hade stora läckage i blodkärlen på näthinnan. Flera laserbehandlingar gjordes, men inget hjälpte. Näthinnan blev ärrad och han fick komplikationer, bland annat grå starr.
– Fortfarande vet många yngre diabetiker i dag inte om att det kan hända. Men varje år blir två procent eller 100 personer blinda av sjukdomen. Synskadorna kan komma förr eller senare om man inte sköter sig. De råd jag fick av sjukvården var att man kunde äta i princip det man ville bara man tog sitt insulin. Men det gick ju som det gick. Jag blev ju blind och Marie dog, säger Patrik.

Marie, hans exflickvän, gick bort tragiskt i augusti 2015. Hon hade diabetes och överlevde inte sin andra njurtransplantation.
Det tog tre och ett halvt år från de första synförändringarna tills att Patrik var blind på höger öga. Ett halvår senare var han blind på vänster också.
– Jag brukar säga att jag är rätt man att bli blind. Samtidigt som det hände så föddes Jonathan. Visst tänkte man ta livet av sig, men han behövde en pappa. Tar man livet av sig är man inte en så bra pappa. Det är tack vare honom jag sitter här, vill jag påstå. Jag är stark och kämpar för hans skull.

Drivkraften att hjälpa andra började tillsammans med Marie när de två startade Facebookgruppen Smarta diabetiker, och där fortsätter Patrik att ge människor tips och råd än i dag.
När han blev blind började han lyssna på ljudböcker om Lchf, träning och lågkolhydratkost och blev sugen på att själv prova. Han lade om kosten, började träna och kunde minska sitt insulin rejält direkt. Han träffade en kompis som tyckte att han skulle börja äta bönor.
– Det var ju mycket kolhydrater i dem, så jag var skeptisk, men det blev resultat direkt. Jag gick ner 26,5 kilo på två månader och kunde minska på mitt insulin ännu mer.
Patriks nya metod går ut på lågkolhydratmat med tillägg av goda magbakterier som till exempel finns i surkål eller yoghurt. Och så bönorna.
– Nu har jag provat detta i fem år. Största skillnaden är att jag har ett stabilt blodsocker, till och med bättre än många friska ickediabetiker. Jag är piggare nu när jag har blivit av med extrakilona.

Patrik menar att man kan minska riskerna att förlora synen om man har diabetes med hjälp av lågkolhydratkost och bönor. Hade han som ung vetat vad han vet idag hade han nog haft synen kvar.
– Allt handlar om att hålla ett jämt blodsocker. Höga svängiga blodsockervärden tar hårt på kärlen och kärlväggarna. Så ge bubblan i kolhydrater som pasta, bröd, socker, glass.
Att få in träning i vardagen är också en viktig del i metoden, som gör att kroppen tål blodsockersvängningarna bättre, enligt Patrik. Han och sambon Mia fokuserar framförallt på styrka och lyfter tunga vikter. Sedan löptränar de, cyklar eller ägnar sig åt någon annan konditionsträning. Och vardagsmotionen fick ytterligare skjuts för tre år sedan då Vanda kom in i Patriks liv. Hon är hans första ledarhund och de följer varandra i vått och torrt.
– Tänk att bara kunna ta hunden ut och lyssna på fåglarna. Att slippa det där käppljudet, haha! Det är en frihet som jag inte har haft på många år sedan jag blev blind. Att jag kan lita på att min hund tar mig från punkt a till b på ett snabbt och säkert sätt, det är helt fantastiskt.

I våras maxade Patrik sin träning och gjorde succé i media när han och hans ledsagare i Team Blindstyre sprang Tough Viking, som anses vara nordens tuffaste terränglopp. De tog sig an hinder efter hinder: Eld, lera, isvatten, ett amerikanskt fotbollslag, höga väggar.
– Det häftigaste var när hela Stockholm stadion stod och applåderade, det var så att man blev tårögd. Jag är blind och galen, men inget är omöjligt! Jag skulle aldrig göra om det, men vi gjorde det för en god sak, säger han.
Patrik sprang för att uppmärksamma Kostfonden och en forskningsstudie om lågkolhydratkost för typ 1-diabetes.
I väntan på mer forskning har Patrik tillsammans med författaren Lars-Erik Litsfelt nyligen gett ut boken Låt bönor förändra ditt liv! Den innehåller tips om kost och motion, ska ges ut som ljudbok och de ska medverka på Bokmässan i september. Boken bygger på de tester som Patrik och Mia har genomfört själva. Mia, som inte har diabetes, gick ner totalt 60 kilo. Mycket tack vare bönorna.

text & foto: Therese Selén

Om Diabetes
Diabetes är flera olika sjukdomar med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att sockerhalten i blodet är för hög.
Vid typ 1-diabetes har kroppens egen insulinproduktion helt eller nästan helt upphört. Varför man får denna sjukdom kan dagens forskning inte helt svara på.
Typ 2-diabetes blir allt vanligare i hela världen, och kommer ofta till en följd av en livsstil med stillasittande, ohälsosam mat och övervikt.
Diabetes påverkar ögonen och ögonkomplikationer kan uppstå vid både typ 1- och typ 2-diabetes.
Enligt Socialstyrelsen saknas det vetenskapligt underlag för att bedöma effekten av extrem lågkolhydratkost vid diabetes. Det finns däremot vetenskapligt stöd för att frukt och grönt, baljväxter, fisk, fullkorn, nötter och jordnötter, alkohol och kaffe kan vara bra.

Källor: Svenska Diabetesförbundet och Socialstyrelsen