Två barn och en ledare sitter i en soffa. Ett av barnen har ett rött dragspel i famnen och spelar. Alla tittar på dragspelet och skrattar.
Bildtext: Musik, sång och dans var temat på årets kulturhelg för barn och unga.

På upptäcktsfärd i musikens värld

Dragspel, gitarr, kazoo och trummor satte ton på SRF:s kulturhelg. Tio barn och ungdomar sjöng, spelade, dansade och njöt av lägerlivet.

– Vet ni vad jamma är? frågade en av ledarna.

– Ja, det är typ att man spelar tillsammans, svarade Chandana Ekvall Polet, 11 år.

Barnen och ungdomarna fick prova flera olika instrument: piano, dragspel, gitarr, kazoo, maracas, trummor, gurka, tamburin, triangel. För många var det allra första gången som de spelade på instrumenten, men tillsammans med ledarna hittade de musiken och stämde in gemensamt i Djungelbokens kända melodi: Jag vill ju va som du.

– Det var kul att få lära sig något nytt. Vi kom på så många låtar och försökte göra en egen låt också, sa Liv Degerland, 9 år.

Höstlöv i klara färger ramade in miljön på Lillsveds folkhögskola, på Värmdö utanför Stockholm. SRF:s traditionsenliga teaterläger för unga hade i år bytts ut mot ett kulturläger. Musik, dans och film stod på schemat den sista helgen i september. Under en workshop i dans fick barnen träna på olika steg, hålla takten, improvisera och koordinera rörelser till musiken.
– Det bästa med läger är att man får vara med sina kompisar och att man får bestämma själv vad man vill spela. Det finns liksom inga måsten, tyckte Astrid Skott, 10 år.
– Jag tyckte det var roligast att spela trummor, sa kompisen Linnéa Broman, 10 år.

text & foto: Therese Selén