Ida sitter uppe på ett svart plåttak och spelar fiol. Bilden är tagen från sidan genom ett fönster och Ida bär en blå klänning och har blont hår.
Ida Meidell Blylod spelar på flera ställen i Sverige i augusti. foto: Lisa Ljunggren

Riksspelman med sväng

Umeåfödda riksspelmannen Ida Meidell Blylod har både barockmusik och folkmusik på repetoaren. Musiken inbjuder till att ge sig hän, stampa takten och kanske försjunka i egna tankar. I sommar spelar hon både i Sverige och ute i Europa.

– Ibland ligger musiken mellan dur och moll och det ger ett lite kärvt intryck, säger hon.
Ida Meidell Blylod har spelat fjol sedan hon var fem år. Det var först när hon var över 20 och gick på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm som hon även började sjunga. Då var det läskigt, men nu vågar hon stå för sin sång. Hon gör även egna kompositioner.

Vi träffas på ett fik vid Slussen i Stockholm. Ida Meidell Blylod är på tillfällig visit i stan. Under våren har hon frilansat med bas i den slovenska huvudstaden Ljubljana.

Ida Meidell Blylod lär sig musiken utantill för hennes synnedsättning gör det svårt att läsa noter samtidigt som hon spelar. Hon har fått en del gratis tack vara synskadan.
– Jag har kanske en viss typ av lyssnande, säger hon.
När Stockholm var Europas kulturhuvudstad 1998 medverkade Ida Meidell Blylod på Synskadades Riksförbunds cd Synskadade i möjligheternas tid. När jag spelar upp cd-spåret "Spel-Eriks polska från Stensele" i min mobil blir hon rörd över sig själv som elvaåring.
– Jag hör en oräddhet och ett rytmiskt driv i spelet, säger hon.

När jag ber henne nämna några angelägna möten låter svaret vänta på sig. Hennes möte med Gud kom i tonåren. Fiollärare Thomas Andersson i Umeå och lektor Ann Wallström på Musikhögskolan i Stockholm har också betytt mycket.
Senare på telefon berättar Thomas Andersson att Ida Meidell Blylod snabbt fattade tycke för sitt instrument. Det blev en lyckad syntes.
– Kärleken till fiolklangen genomströmmar hennes musik på ett sätt som inte inträffar så ofta, säger han.
Ett betydelsefullt barndomsminne är synkontrollerna i Stockholm. Hon och hennes mamma brukade hitta på något extra kul efter besöket hos ögonläkaren. Ida Meidell Blylod är synsvag till följd av medfödd grå starr.

Efter kafébesöket hänger Ida Meidell Blylod fiolväskan på ryggen och vi går till Södermalmstorg. Där träffar hon sin ensemble Brustna hjärtan barock som ska fotograferas inför en sommarturné.
– Ida har en intensiv ton. Hon är en bra improvisatör med mycket sväng, säger bandmedlemmen Stina Petersson.
Att Ida Meidell Blylod kan sin repertoar utantill skapar en stor frihet och tillåter henne att ta ut svängarna.

Namn:
Ida Meidell Blylod.
Fyller:
30 år den 2 juli.
Beskriv din mamma:
Glad, omtänksam och entusiastisk.
Motto:
"Try to leave the world a little better than you found it."
När grät du senast?
Gråter ofta.
Drömresa:
Sydamerika, Kuba.
Vilken roll tar du i en ny grupp?
Öppen, trevlig och känner in stämningen.

Se Brustna hjärtan barock här i sommar:
10/8 kl 19, Sköndals kyrka, Stockholm
12/8 kl 17, Gripsholms slott, Mariefred
13/8 kl 16, Spetebyhall, Valla (Katrineholm)
17/8, Brännkyrka kyrka, Stockholm