Mirjam Bergström hoppar i luften på ett snöklätt berg. I bakgrunden syns en vy över Göteborg.
"Innan jag förlorade synen kunde jag vara ganska dömande och hård." säger Mirjam Bergström.

Självkänslan var vägen ut ur mörkret

Att mista synen är en stor sorg för de flesta som är med om det. För Mirjam Bergström blev förlusten så tuff att hon var nära att ta sitt liv. Men hon hittade vägen ut ur mörkret. Nu vill hon hjälpa andra genom sitt nya företag Operation Självbild.

Masthugget, Göteborg, torsdag 10:30. Mirjam har precis hällt upp dagens andra, stora, kopp te. Den första dricker hon alltid precis när hon har vaknat. Hon slår sig ner i soffan och tar ett verbalt steg rakt in i ett samtal om hur depression och dålig självkänsla kan förstöra en människa. Hon ler samtidigt som hon pratar. Kanske för att det är över och för att hon har gått vidare.

– För snart fem år sedan blev jag helt blind och var det under en längre period innan synen delvis kom tillbaka, berättar hon.

Mirjam var då 18 år. Hon var i första kapitlet av ett vuxet liv och psykiskt omkullkastad av att hennes kropp plötsligt och helt oväntat hade förlorat ett sinne. Hon var omtumlad och osäker på den egna förmågan att klara sig själv.
– En dag skulle jag gå ut på gräsmattan och sola. Efter en stund, när jag skulle gå tillbaka in, hittade jag inte altanen. Jag fick gå ner på alla fyra och leta mig runt. Det specifika minnet har satt sig på grund av att jag var så rädd, säger hon.

Händelser som denna påverkade hennes grundläggande självkänsla, samtidigt som faktorer utanför synnedsättningen gjorde att Mirjam började må allt sämre. I den djupaste svackan var den psykiska ohälsan så djup att Mirjam övervägde att ta sitt liv.

Under ett halvårs tid kände varken familj eller vänner igen henne. Hon gick från att vara en väldigt glad och positiv person till att befinna sig i ett känslomässigt läge av konstant ångest. Hon visste inte varför hon agerade som hon gjorde och hon kunde bli ledsen, arg och förtvivlad över vardagliga småsaker.
– När man är i det allra djupaste är det svårt att ta sig ur det. Man tänker att alla andra är idioter som inte förstår någonting, säger hon.

Då kom insikten. Om hon inte började må bättre snart skulle hon inte orka leva längre. Hon bestämde sig för att ta tag i depressionen.
– Jag kunde börja leva igen, men fick börja från noll. Jag var väldigt ömtålig och hade ingen mur, men började sakta, sakta bygga upp den. Det räckte att någon sa någonting taskigt så revs muren igen, säger hon.


Mirjam startade Operation självbild för att kunna hjälpa andra.

Det var i denna period som hon började förstå vikten av en god självbild. Hon började läsa böcker om självkänsla och slukade allt hon hittade i ämnet. Men det var mycket som hon tyckte saknades i utbudet av självhjälpsböcker. Det fanns inga verkliga exempel på människor som hon kunde relatera till. För att fylla det behovet grundades Operation Självbild, en plattform som Mirjam hoppas får människor att växa.
– Jag vill att människor ska bli trygga och hälsosamma på både insida och utsida. Jag vill förmedla hopp om att man kan bli så trygg i sig själv att man vågar sträva mot sina mål, säger hon.

Metoden är föreläsningar, bloggposter och en framtida bok som bygger på intervjuer med personer som har gått igenom trauman eller tvivlat på sin förmåga. Målet är att människor skall förstå sitt värde och genom det få mer förståelse för andra.
– Jag vill hjälpa folk som befinner sig där jag har varit. Jag vill berätta hur dåligt jag mådde för att jag kan hjälpa människor bättre då, säger hon.

Förutom arbetet med Operation Självbild är Mirjam personlig tränare, idrottslärare och student. Hon jobbar också ideellt inom kyrkan med att förbättra tryggheten för prostituerade genom samtalsstöd. Hon förklarar att energin att göra allt det här kommer ur viljan att ge tillbaka.

Synen blev allt bättre och i dag lever Mirjam med en synskärpa på tio procent på det bästa ögat. Hon berättar att synnedsättningen ständigt gör sig påmind, men att hon klarar sig bra. Hon gör det hon gillar och ser inte synskadan som ett hinder.
– Det kommer dagar då jag brister ut i gråt och tycker att det är väldigt besvärligt att ha dålig syn, men för det mesta har jag lärt mig att anpassa mig och leva med det, säger hon.

De spår som finns kvar av depressionen är en förändring i hennes personlighet. Hon tror att förlusten har gjort henne till en mjukare människa. Och hon gillar den nya versionen av sig själv, till och med bättre än den gamla.
– Innan jag förlorade synen kunde jag vara ganska dömande och hård. Nu är jag väldigt noga med vad jag säger till andra människor eftersom jag minns hur sårad jag kunde bli när människor uttryckte sig klumpigt, säger hon.

Och på ett sätt ser hon faktiskt mer än innan.
– Jag har lättare att uppmärksamma om det är någon som inte mår bra och kan då försöka hjälpa personen, säger hon.

Mirjams tre tips till dig som mår dåligt:
1. Prata om det med någon du har förtroende för.
2. Gör något kul när det är som jobbigast. När du har mått dåligt under en längre tid är det viktigt att hitta på något kul eller göra något för någon annan som får dig att tänka på något annat än den egna destruktiva situationen. Det för att inte grotta ner sig för djupt i de mörka tankarna.
3. Uttryck tacksamhet för det du har.

Mirjams blogg:
www.operationsjalvbild.se

Text & foto: Caroline Gollungberg