En man i ljusröd skjorta sitter vid en laptop och har en hörsnäcka i ena örat. I bakgrunden syns en man sitta vid en annan datorskärm.
Peter Tjernberg och hans SRF-vänner kontaktade folkhögskolan för att få utbildning i det senaste inom digital teknik.

Smart teknik lärs ut på nytt sätt

Den utbildning syncentralerna inte kan erbjuda kompenseras av folkhögskolor. Härnösands folkhögskola utbildar i datakunskap, smarta telefoner och gps.

I mitten av februari deltog en grupp SRF-are från Västernorrland i en fortbildning i datoranvändning på Härnösands folkhögskola.
– Anledningen var att vi ville ha lite mer fördjupning. De flesta kurser är för nybörjare, och de är bra. Men vi ville ha mer, säger Peter Tjernberg, en av deltagarna.

Han, Sven Edlund, Sylvia Hedin och de andra deltagarna, tog kontakt med Peter Lundkvist, folkhögskolans datapedagog och kursledare. De fick också ett gott stöd av David Renström som är blind och som och kunde bistå med extrastöd i några kursmoment. De tog fram innehållet för kursen: Jaws-kommandon, script, hur man får koll på layout i Word så att dokumenten ser anständiga ut.
– Man kan göra en massa saker med hjälp av Jaws, som att navigera på nätet på knepiga hemsidor, göra bankärenden och bråka med SJ:s otillgängliga hemsida. Detta är inget som landstinget erbjuder utbildning i, säger Peter Tjernberg.

Gunilla och Jozo Lončar, från folkhögskolan, står för det administrativa bakgrundsarbetet. De söker pengar för resor, kost och logi från Specialpedagogiska skolmyndigheten, som också ska godkänna kurserna.
– Vi brukar ha kursdeltagare från olika delar av landet. Intresset sprids via deltagarna själva, säger Jozo Lončar.
– En del personer med synnedsättningar tycker att resorna kan vara besvärliga, men vi kan hjälpa till, exempelvis med att boka biljetter. Vi är flexibla och tillmötesgående, säger Gunilla Lončar.

Härnösands folkhögskola har tre till fyra Iphonekurser varje termin: först grundkurs, sedan appar, internet, gps och blindsquare. Dessutom med programmet Voiceover samt gps för ledarhundsförare. De har även datorkurser i två nivåer. Under det senaste året, när Androidmobilerna har blivit tillgängliga, har de också startat sådana kurser. Dessutom innehåller utbudet punktskrift, friskvård och informationskurser för personer som nyss fått en synnedsättning. Skolan har även SFI-undervisning (svenska för invandrare) för personer med synnedsättning.
– Vi brukar ha kurser för kvotflyktingar med synnedsättning, bland dessa är många analfabeter. De får lära sig punktskrift med mera, säger Gunilla Lončar.
Och förutom själva utbildningstimmarna har folkhögskoletillvaron fler värden i sig själv, menar Peter Tjernberg.
– Man umgås på kvällarna, lär känna varandra och får nya bekantskaper att dela erfarenheter med, säger han.

Några andra folkhögskolor som ordnar specialanpassade kurser för
personer med synnedsättning:
Hagabergs folkhögskola (Södertälje)
Fristads folkhögskola (Borås)
Vindelns folkhögskola (Vindeln)
Sverigefinska folkhögskolan (Haparanda)
Glimåkra folkhögskola (Glimåkra)

Text & foto: Jan Wiklund