En ung man med mörkgrå kostym, vinröd skjorta, ljust hår och glasögon sitter i en stentrappa ler. I bakgrunden syns entrén till en stenbyggnad med utsmyckad fasad.

Studentliv utan gränser

Han har studerat i Tyskland, USA och Norge med klasskamrater från hela världen. Nu är det juristprogrammet på Lunds Universitet som gäller. Axel Edling berättar om sina framtidsdrömmar och om hur det är att plugga med en synnedsättning.

– Om du funderar på att plugga, men är lite skeptisk till hur det ska gå till, är det bra att veta att det finns väldigt mycket stöd och hjälp att få. Det knepiga är att man själv måste ha bra koll på vad man behöver och vad man kan få hjälp med. Och själv fråga efter det, säger Axel Edling.
Han har en synnedsättning som innebär att han ser ungefär tio procent.
– Jag har alltid tyckt om att gå i skolan, men aldrig kunnat läsa vad det står på tavlan. Många lärare har varit bra och försökt anpassa sig, men jag har ofta fått tjata på att de måste säga vad de skriver på tavlan. Det har varit ett irritationsmoment att be om det varje gång, säger han.

Kikare, läsförstoringsglas och stark lampa har varit bra hjälpmedel för Axel under grundskoleåren. Men att ha förstående lärare var minst lika viktigt för att studierna kunde flyta på bra för honom, både i Sverige, men också när familjen periodvis bodde i Tyskland. I Berlin gick Axel femman i en svensk skola och i Bremen gick han nian och första året på gymnasiet i en tysk skola.
– Det fanns ingen särskild anpassning för mig. Men det gick bra ändå, just tack vare många av mina lärare, säger Axel.

De två sista åren i gymnasiet läste han på den internationella skolan UWC Red Cross Nordic. Skolan ligger på norska landsbygden och har en fredsskapande vision. Axels klasskamrater kom från hela världen: Wales, Venezuela, Kina, Hong Kong, Östtimor, Mexiko, Västsahara bland annat.
– Det var väldigt spännande! En kompis jag fortfarande har kontakt med var barnhemsbarn i Albanien och min palestinska rumskompis hade bott i flyktingläger i Libanon, berättar Axel Edling.

Efter ett års universitetsstudier i Minnesota började Axel sedan plugga på juristprogrammet i Lund. I dag får han all kurslitteratur inläst eller som e-text. Dessutom har han rätt att få extra tentamenstid och skriva tentorna digitalt i datorn. Han brukar också be föreläsarna att skicka sina powerpointpresentationer i förväg på mejl för att kunna läsa dem på sin skärm.
– Det har funkat nästan alla gånger och jag har blivit bemött med stor förståelse.

En utmaning för en juriststudent med synnedsättning är själva lagboken. Det finns inga inlästa versioner eller något enkelt sätt att läsa den med e-text, enligt Axel. ”Smått bisarrt”, tyckte Axel, som fick tjata och påpeka att alla har rätt att få sin kurslitteratur tillgängliggjord.
– Bara för att man har en synnedsättning så betyder det inte att man inte ska kunna läsa ett visst universitetsprogram. Vi har alla rätt och möjlighet att göra det. Så jag fick ligga på och se till att de fick hitta på en annan lösning, säger han.
Till slut fick Axel tillgång till en elektronisk webbdatabas med lagbokens innehåll, som han även får använda på sina tentor.
– I framtiden hoppas jag på att förlagen ska sälja lagboken som e-bok. Och det tror jag kan hända.

Framtidsdrömmarna då? För Axels del lockar internationella relationer, mänskliga rättigheter och internationell politik allra mest. Men den senaste tiden har han insett att arbetsrätt, migrationsrätt, socialrätt, tillgänglighetsfrågor och förvaltningsfrågor inte heller vore så dumt.
– Man kan också hjälpa folk och göra någonting bra och viktigt utan att rädda världen genom att plädera i FN:s generalförsamling. Jag är intresserad av det som handlar om människor. Jag vill att det jag gör ska ha en positiv inverkan. Göra något bra i det lilla, säger han.

text & foto: Therese Selén

Axel Edling
Ålder:
24.
Bor:
Lund.
Gör:
Pluggar juridik.
Drömjobb:
FN eller EU-kommissionen.
Familj:
Mamma, pappa, två syskon och sambo Luisa.
Intressen:
Laga mat och dricka öl tillsammans med andra. Är aktiv i flera studentföreningar.
Favoritbok:
Valfri bok av Terry Pratchett, de engelska inläsningarna är bra!