Person som simmar med hörlurar.
Att välja rätt hörlurar kan vara svårare än vad du tror.

Dags för nya hörlurar?

De som siade hade fel. Trådlösa hörlurar blev inte årets julklapp. Men det var en bra gissning, för många använder i dag hörlurar både som hjälpmedel och nöje. Att hitta rätt par för ens eget behov kan dock vara svårt. Perspektiv guidar dig i ditt val.

Med dagens enorma utbud av hörlurar, från de enklaste modellerna för någon hundralapp till avancerade tekniska modeller för flera tusen kronor, är det inte lätt att känna sig säker på vad man ska tänka på och varför.

Många av oss som använder skärmläsare och talstöd i olika situationer kanske inte vill att omgivningen ska höra vad vi lyssnar på. Samtidigt behöver vi kunna höra omgivningen för att orientera oss. I dag är detta fullt möjligt genom olika tekniska lösningar. Därför ska vi här reda ut en del tekniska begrepp och namn du bör känna till innan du gör ditt klipp.

Det flesta hörlurar finns med eller utan sladd. Om du väljer en trådlös modell med Bluetooth och har tänkt att använda dessa med en nyare telefon (två år eller nyare) så har denna förmodligen stöd för Bluetooth version 5. Det betyder att om du väljer hörlurar som också kör Bluetooth version 5, så kommer du få en bättre upplevelse tack vare bland annat kortare fördröjning på ljudet och bättre batteritid.

Hörlurar finns i många olika versioner och storlekar. Det är svårt att hitta en modell som passar alla människor i alla situationer, och det är kanske rent av så att du behöver fler än ett par för att använda i olika situationer. Vad du än bestämmer dig för så hoppas jag att du blir nöjd och att denna guide hjälper dig i ditt val. På detta uppslag kan du läsa om de vanligaste varianterna.

In-ear
Små proppar i öronen. Den smidigaste och minsta varianten du kan ha i fickan.

On-ear
Mjuka kuddar som vilar på öronen. Dessa kan oftast fällas ihop för att ta mindre plats. En ikonisk modell är Koss Porta Pro.

Over-ear eller around-ear
Större kåpor runt öronen. Utmärkt ljud och batteritid.

True Wireless
Trådlösa hörlurar kan antingen sitta ihop eller vara av typen True Wireless. Det betyder att öronsnäckorna är helt separerade och kan användas oberoende av varandra. En populär modell av denna typen är Apple Airpods.

Brusreducering
Vissa dyrare lurar har aktiv brus­reducering eller noise cancelling, som det också kallas. Detta är en avancerad funktion som med hjälp av mikrofoner analyserar omgivningsljudet och skapar ett slags vitt brus som kan blockera en del ljudfrekvenser från till exempel fläktar och motorer. Denna funktion brukar vara uppskattad bland personer som reser mycket. Populära modeller med aktiv brusreducering kan man hitta bland annat i Boses QC-serie.

HearThrough
För oss som ser dåligt och behöver höra vad som händer runt omkring oss är det extra välkommet med nya funktioner som hjälper till med det här. Mikrofoner i hörlurarna kan släppa in ljud och göra oss mer medvetna om vår omgivning. Tillverkarna använder olika namn på denna funktion som kan vara bra att känna till. Det kan bland annat kallas för HearThrough eller transparency-läge. Två populära True Wireless-modeller som har funktionen är Jabra Elite Sport och Apple AirPods Pro.

Glasögon med lurar
Vill du vara riktigt modern så har tillverkaren Bose nyligen lanserat glasögon och solglas­ögon med liknande teknik i själva glasögonbågen. Modellerna heter Bose Frames och finns i ett par olika storlekar och utföranden.

Bone Conduction
En häftig teknik som blir bättre och bättre är Bone Conduction (benledning). Med denna teknik kan hörlurarna placeras framför öronen och på så vis skicka ljudet direkt via kindbenen/skallbenet. Det gör att öronen förblir helt öppna för omgivningen. Det populäraste märket bland dessa lurar är Aftershokz, där den senaste modellen för närvarande heter Aftershokz Aeropex. Är du ofta i rörelse eller använder dig av orienteringsappar som till exempel Blind Square kan denna teknik verkligen vara ett bra val.

texter: Claudio Quitral