Niklas Mattsson har ljusgrått vågigt hår och rutig skjorta. Runt halsen hänger ett kors i en guldkedja.
Niklas Mattsson, SRF:s förbundsordförande

Käftsmäll att vägra synskadad färdtjänst

Förbundsordförande Niklas Mattssons inledningsanförande vid SRF:s extra kongress den 4 september 2021.

Kära kongressombud och SRF-medlemmar som lyssnar på denna extrakongress!

Jag beklagar fördröjningen på grund av tekniken. Nu är vi här och vi ska ha vår extrakongress, behandla de ärenden och de motioner som vi inte hann med på vår ordinarie kongress i juni.

I den här veckan som har gått har vi nåtts av ett budskap som har varit en riktig, om jag uttrycker mig hårt, "käftsmäll" mot en av våra synskadade vänner i Sverige. Högsta Förvaltningsdomstolen vägrade att ta upp hans ansökan om färdtjänst.
Det är alltså så att Region Stockholm har nekat en synskadad i Sverige att få färdtjänst, nekat en synskadad att kunna få möjligheten att kunna förflytta sig, till att ha en trygg möjlighet att ha ett vanligt normalt liv.

Det här är inte bara ett slag mot denna enskilda person. Detta kan få ödesdigra konsekvenser för många, många av oss som är synskadade i Sverige. Detta är ett, skulle jag vilja uttrycka det som, ett tillbakasteg flera decennier i vår välfärdsstat.

Vi har haft tillgång till färdtjänst i många, många år, och det är en självklarhet för oss inom Synskadades Riksförbund att är man synskadad och bor i Sverige så har man lika rätt att kunna lämna sitt hem, att kunna ha ett socialt liv, att kunna ta sig till arbetet eller till sin utbildning precis som alla andra.

Tyvärr ser vi nu att så tänker inte politiker, tjänstemän och tyvärr inte heller våra domstolar.

Kära SRF-vänner! Detta kommer jag som ordförande inte att sitta lugnt och titta på när det sker. Jag vill att ni tillsammans med mig och med oss i styrelsen ska bli riktigt arga och upprörda över. Detta är en sak att bli arg över.

Vi ska ta fajten. Vi ska gå ut och visa att det här accepterar vi inte. Vi vill inte ha en tillbakagång decennier i välfärden. Vi måste stå upp och se till att återerövra de möjligheter, de rättigheter som vi har haft.

Tyvärr var detta en tråkig inledning på vår kongress som jag var tvungen att göra. Men det ska också vara roligt att vara medlem i SRF naturligtvis. Och vi ska bli fler. Jag har sagt det tidigare och vi har pratat om det många gånger. Vi behöver bli fler för att bli stärkta. Tillsammans blir vi starka och vi är ännu starkare när vi är fler. Och vår röst blir ännu tydligare i den politiska debatten om vi är många.

Så nu, kära vänner, Under den här kongressperioden!

Vi ska fatta beslut idag som hjälper oss att bli ännu starkare, ännu hårdare och ännu bättre och ännu mer relevanta för synskadade människor i Sverige. Jag ska inte bi mer långrandig än så.

Vi ska starta vår kongress nu och vi ska ha trevliga diskussioner.

Låt mig bara säga att under kongressen i juni så var vi väldigt många gubbar som pratade och det var lite färre gummor. Jag skulle vilja att ni, gummor, tar ton och är med och pratar och att vi gubbar, gamla rävar, som gärna hör våra röster, kanske ibland låter bli att begära ordet.

Om vi kan konstatera att det som jag hade funderat på att säga, redan har sagts av fyra eller fem personer så måste inte jag säga det också.

Och, vänner, försök att inte begära ordningsfråga. Vi kommer att ha en ordförande som sitter på det här mötet, som har full koll på vad som sker. Hon kommer att förklara tydligt och bra så att alla kommer att förstå. Oftast så kommer förklaringen som jag funderar på att nämnas. Jag vill inte på något sätt säg att ni inte ska debattera men jag vill säga; Tänk på tiden och begär inte ordningsfråga i onödan. Var med i debatten i stället och låt oss fatta kloka och bra beslut för Synskadades Riksförbunds framtid.

Med dessa ord vill jag öppna dagens kongress!