Barn skjuter med pilbåge
Många sporter kunde provas under helgen. Här är åttaårige Oskar Bergström från Linköping på väg att göra nio poäng med sin pil.

Unga hittar sin sport och nya vänner

En möjlighet att pröva på olika idrotter – men det årliga idrottslägret i Eskilstuna ger också barn och unga med synnedsättningar en chans att utmana sig själva, växa och få nya kompisar från hela landet. text & foto: Anna Mi Skoog

– Jag älskar att prova på nya grejer, säger 10-åriga Miriam Redendal från Bro, som deltar i lägret och har testat både linedance, five-a-side och klättring.
– De hoppar simhopp och klättrar klättervägg och höjer ribban för vad de vågar göra. För många är det nog så att man får lite kraft av det här lägret.
Det säger Stefan Andersson, verksamhetschef från Parasport Sörmland, en av aktörerna bakom lägret, som hölls på Munktellarenan i Eskilstuna i mitten av oktober.
Det är 14:e året som lägret anordnas här, och det är Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM som är arrangör, tillsammans med Para- sport Sverige, Parasport Sörmland, Synskadades riksförbund, Unga med synnedsättning, samt Aktiva synskadade.
Idrottslägret riktar sig till unga mellan 8 och 20 år, men de flesta deltagarna är i åldern 10–15 år. Kriterierna för att få vara med är att man har en synnedsättning på minst 20 procent.
Stefan Andersson ser många deltagare som får nya kompisar på lägren.
– Många håller också kontakt med varandra mellan lägren, och det skulle inte förvåna mig om någon till och med hittar vänner för livet, eller träffar sin blivande fru på lägret, säger han.

På årets läger finns 19 olika aktiviteter att välja på. Några av nyheterna den här gången är bågskytte, linedance och floor curling. Orientering har funnits med tidigare, men nu hålls det utomhus för första gången. Dykning skulle ha varit ännu en nyhet, men med hänsyn till corona, och svårigheten att rengöra snorklar tillräckligt mellan deltagarna, har den aktiviteten ställts in.
Miriam Redendal, som har åtta procents synförmåga, har just provat linedance för första gången.
– Man fick prova på lite olika danser. Det var roligt, förutom att mina ben värkte lite. Jag hängde med, men det var lite svårt. Det gick lite fort med stegen, säger hon.

I bågskyttesalen finns bland andra Ingmar Gråberg, 10 år, från Malmö.
– Det är väldigt kul. Det är första gången jag provar, berättar han.
Hemma står han i kö för att börja träna padel, men idrottar inte så mycket annars.
Oskar Bergström, 8 år, från Linköping tycker också att bågskytte är kul. Och det går bra, fast han inte provat förut.
Emil Näslund, 20 år, från Stockholm är på lägret för nionde gången, men det här är hans sista år. Han tycker det bästa är att man får prova på så många olika idrotter.
– Bågskytte verkar kul. Om de utvecklade något sånt för synskadade så skulle jag gärna gå på det. Det är svårt i början när man inte testat det förut, men nu när jag testat börjar jag få till snitsen, när man ska få in pilar och sikta och så där, säger Emil, som beskriver sin synförmåga som noll.

Det finns flera syften med idrottslägret.
– Det första är att ungdomarna får träffa varandra. De är ju utspridda över hela landet och har väldigt lite kontakt med andra synskadade eller blinda. Här kan de träffas och prata om olika saker som berör en som synskadad, säger Anders Nilsson på SPSM.
Ett annat syfte handlar om föräldrarna.
– Många föräldrar följer med som ledsagare. Och de behöver också få prata med andra i samma situation, och utbyta tankar om hur man kan lösa saker i skolan eller på fritiden, säger han.
Ett tredje syfte är att deltagarna ska få prova på olika aktiviteter och kanske hitta ett fritidsintresse som gör att de får röra på sig.
– Ju mer man rör på sig, desto bättre går skolarbetet, och man blir piggare, säger han.

I friidrottssalen cyklar några deltagare tandemcykel varv efter varv på den lutande banan. Baktill på en av cyklarna sitter Novalie Stenius Jonsson, snart tio år. Hon har cyklat förut och tycker det är kul.
Novalie har provat flera aktiviteter på lägret.
– Först hade jag five-a-side, sedan klättring och sedan tandemcykel och nu ska jag snart ha simning, berättar hon.
Hon har varit med på lägret två gånger förut, och fått två kompisar som hon nu har träffat igen. Den här gången har hon fått ännu en ny vän.
I en sal finns deltagaren Hanna Larsson från Stockholm, som testar showdown.
– Jag har testat simhopp, klättervägg och elektronskytte också. Men klättervägg var roligast, säger hon.
Hanna, som varit med på fyra läger tidigare, har sett fram emot att komma hit under lång tid, och också fått många vänner här. De har haft kontakt under året och laddat upp inför lägret, som är något av årets höjdpunkt för dem.

På andra sidan Eskilstunaån, i Rothoffsparken, hålls utomhusorienteringen. Där finns 17-åriga Gniewko Paw från Torekov. Han har just provat på att orientera efter en taktil karta för första gången.
– Jag tyckte att det funkade väldigt bra. Hittade man en stig från punkten där man var, så ledde den oftast rakt till kontrollen. Så bara man vände kartan rätt och själv hittade rätt riktning så gick det väldigt enkelt, tycker jag.
Han skulle kunna tänka sig att fortsätta med orientering – för att det är roligt, men också av praktiska skäl.
– Jag tänker att det kan vara ganska bra att kunna orientera sig som blind. Det finns ju platser man aldrig varit på eller som man är sällan på och ibland finns ingen vuxen med, säger Gniewko.
Han är också intresserad av fäktning, som han provat på lägret – även det av flera skäl.
– Det här kan ju låta deppigt, men som blind är man ju ett lätt offer för rånare och liknande. Och då kan det ju vara bra om man har lite av den här försvarstekniken i kroppen, säger han.

En deltagare som återkommit till lägret många gånger är 19-åriga Kevin Kjelldahl, från Uddevallatrakten. Den här gången är han här som instruktör, i sporten showdown.
– Det är viktigt att det finns ett tillfälle där man kan få röra på sig på lika villkor. Jag fick mina erfarenheter här, och nu vill jag kunna ge tillbaka, säger han.
Han mötte själv instruktörer som var väldigt förstående, och vana vid att instruera personer med synnedsättningar.
– Och det någonstans har väl gjort mig sådan som människa själv också, att man respekterar alla andras nivåer, säger han.

Vilka idrotter som finns tillgängliga för deltagarna efter lägret varierar förstås beroende på var i landet man bor.
– Styrketräning finns ju i hela Sverige. Det borde man kunna välja oavsett var man bor. Vill man utöva lagsport så är det ju lättare i de större orterna, säger Stefan Andersson från Parasport Sörmland.
Inom parasportförbundet har man 13 olika idrotter.
– Men om man är intresserad av något annat, så är det ju inte kört för det. Från vår sida vill vi ju att man ska hitta någon idrott som man tycker är kul där man bor, och vi försöker hjälpa till, säger Stefan Jansson från Parasport Sverige.
Han fanns på plats under en av lägerdagarna och träffade ungdomar för att fånga upp deras intresse för fortsatt idrottande. Bland annat berättade han om internetsajten Parame, där man kan söka efter olika paraidrotter på olika orter.
– Vi vill ju att lägret ska vara en början på något – inte en slutstation, säger Stefan Andersson. 

Om idrottslägret

plats: Munktellarenan i Eskilstuna
tid: 15–17 oktober
antal deltagare: 71
antal idrotter: 19
arrangörer: SPSM tillsammans med Svenska Parasportförbundet, Parasport Södermanland, Synskadades Riksförbund, US samt Riksföreningen Aktiva Synskadade.

Alla idrotter på årets läger

Five-a-side
Klättervägg
Trekamp med boll
Konditionsträning
Mattcurling
Floorcurling
Orientering
Tandemcykel
Fäktning
Friidrott
Showdown
Linedance
Bågskytte
Elektronskytte
Boccia
Goalball
Yoga
Simning
Judo
Simhopp

Parame

Är en internetsajt där både vuxna och barn kan söka efter idrottsaktiviteter utifrån olika funktionsnedsättningar och olika delar av landet.
Webbadressen är www.parame.se