Malin Melin arbetar med hästfilmer i datorn
25 timmar. Upp till så lång tid tar det för Malin att klippa lösa filmsnuttar till färdig Youtubefilm.

Företagaren och hästägaren Malin:” Man vet aldrig var det slutar”

Som 50-årig gotländska med synnedsättning representerar Malin Melin något helt annat än den typiska influencern. Genom Youtube-kanalen MM Reining Stars påverkar hon varje månad tusentals hästintresserade tittare. text och foto: Caroline Gollungberg

– Som alla småflickor ville jag ha en häst. Jag såg mycket på Lilla huset på prärien när jag var liten, så jag ville bli cowboytjej. Det var nog så det började.
Hästintresset har alltid funnits där, men när Malin i sena tonåren fick uppleva traumat av att hennes sto dog med ett föl i magen slutade hon abrupt.
Vid den här tiden i livet var Malin vilsen. Hon visste inte vad hon ville bli när hon blev stor och skolkade sig igenom gymnasiet. Hon klarade sig med nöd och näppe genom att tenta igen allt hon hade missat under de två sista veckorna innan studenten.

– Jag var så skoltrött och visste inte alls vad jag hade för planer. Då kom jag fram till det vanliga, att man ska sitta i telefon när man är synskadad. Så på det sättet blev det.
Under den första perioden svarade Malin i telefon på den lokala Arbetsförmedlingen och jobbade efter det ett tag i en taxiväxel hemma på Gotland. Sedan fick hon nys om att det skulle hållas en telemarketingutbildning och fick jobb på ett företag som höll på med just detta. Efter något år gick företaget i konkurs.
– Då valde jag att köpa det. 1995 tog jag ett lån, köpte Gotlands bokningscenter och drog igång det med två och en halv anställd. Jag var då 25 år.
Gotlands bokningscenter jobbade, och jobbar fortfarande, mot läkemedelsindustrin. De expanderade – fort. Snart hade de några av världens största läkemedelsföretag som kunder.
– Ett, tu, tre så hade jag tio anställda, sedan 15. Jag köpte en fastighet i Visby, där bottenvåningen fick bli ett av två kontor.

1999, när Malin var 28 år gammal, föddes sonen Viktor.
– Jag tror att det var graviditetshormoner som gjorde att det blev full fart på företaget. Helt plötsligt hade jag 35 anställda.
Huset i Visby är inget litet hus. Det är tre våningar högt och har en anrik historia. På frågan om hur hon hittade modet, kraften och orken till att göra en så stor och ansvarskrävande resa så tidigt i livet är svaret lika lätt som en axelryckning.
– Jag har alltid varit sådan. Jag vet inte om jag tycker att det är att vara modig direkt. Har man en vision så följer man den och har man en dröm så följer man den.
Men det gör ju inte alla.
– Nej, det kanske inte de gör, men det borde de göra, tycker jag. Man har inte så mycket att förlora på att pröva. När jag tog över callcentret så kände jag att det inte drevs på rätt sätt. Jag visste att om jag fick strukturera om så skulle jag kunna få det att bli ett bra företag som genererade pengar och gick med vinst.

Har du lyckats med det då?
– Jo, men det har jag. Annars hade jag inte köpt huset i Visby eller suttit på en hästgård på Ekerö, så det tycker jag väl.
Och det är på hästgården på Ekerö vi befinner oss nu. 2002 var Malin i Stockholm för att träffa kunder och gick ut och dansade en kväll. Där träffade hon Jesper, sin nuvarande sambo. De hyrde först ett hus i Bromma och köpte sedan ett annat. 2013 hittade Malin vägen tillbaka till hästarna och det började ologiskt nog med en hund.
– En kennel som jag köpte en servicehund av höll även på mycket med terapihästar. 2013 fick jag för mig att börja med hästar igen och ville köpa en. Då åkte jag och min tränare till Texas och fann hästen Trash. Trash behövde någonstans att bo så då köpte vi gården på Ekerö. Det gick från en hund till tio hästar till en gård. Man vet aldrig var det slutar.
Malin tar hand om sina hästar med stor säkerhet. Just idag är hon lite besviken över att de inte är så rena och fina som hon hade önskat, men det är naturligt för mig som reporter att förstå när jag känner mina skor sjunka ner i geggan i hagen.

– Hästarna betyder snudd på allt faktiskt. Efter min son, Jesper, mina föräldrar samt släkt och vänner naturligtvis. Jag anser att om man bygger starka barn så slipper man laga så många trasiga vuxna och jag tror att hästarna är en sådan sak som stärker och ger självförtroende för människan.
Nu har Malin återigen sadlat om. Bokstavligen. Hon har fortfarande kvar callcentret och huset i Visby men sedan juni 2020 kan hon även titulera sig youtuber.
– Jag utbildar mina fölungar i vardagshantering och när veterinärer och hovslagare kom hit så märkte jag att detta uppskattades. Det var så uppskattat att vi tänkte att det kunde vara kul att visa andra också, så i juni förra året fick jag för mig att starta en Youtubekanal.
Kanalen publicerar filmer som handlar om allt från stallmiljö och mat till att välja rätt tränare. Det handlar om att ge fölet rätt förutsättningar, menar Malin. Men även mer personliga och mindre hästfokuserade filmer får plats i kanalen. Och när det handlar om vardagen kan Malin till och med prata om synnedsättningen.
– Jag har egentligen aldrig gått ut med min synskada som någon initial grej och jag ville egentligen inte att kanalen skulle handla om det, men kanalen har blivit mer och mer personlig och synskadan är en del av mig. Jag har börjat illustrera hur det är att vara synskadad och ha hästar och förklarar bland annat hur det är att rida. Min sambo fick prova att vara synskadad under en dag. Jag tror att min tränare också ska få testa det.

Youtubekanalen heter MM Reining Stars och har i skrivande stund 726 prenumeranter. Den mest populära videon har över 12 000 visningar. Nu har Malin börjat kallas för influencer.
– Jag fick faktiskt köra en google på det ordet. Jag visste inte vad det var, men som jag förstår så är en influencer en inspiratör som visar upp saker och kanske försöker påverka andra. Det är lite festligt att folk ser mig som en sådan person, för det var inte tanken i utgångsläget.
Den återkoppling hon får från sina tittare är mestadels positiv och Malin har insett att hon hade behövt plattformen en ganska lång tid innan hon startade den. Det är mycket tyckande och tänkande som har velat komma ut, berättar hon.

– Jag vill inspirera andra med en sund hästhållning och ett helhetstänk kring hästen, från att man väljer hingst och sto till att fölet föds och man skapar en kontakt med sin fölunge. Att välja tränare, utrustning, stallmiljö, mat. Ja, alltihopa.
Varje enskild film på Youtubekanalen är ett stort projekt och bara idéarbetet är massivt. Malin vet inte hur mycket tid hon lägger på att tänka ut innehållet i en film, men mycket tid är det. Sedan ska det filmas, kanske filmas om igen och klippas ihop till en färdig produkt som publiceras. Klippandet kan ta allt ifrån tio till 25 timmar, beroende på hur avancerad filmen är.

– Som allting jag gör ska det bli bra. Jag vill att kanalen får möjlighet att blomstra och bli så stor och bra som möjligt helt enkelt, säger hon.
Malin Melin, som en gång började sin yrkesbana med det som hon förväntades göra enligt förutfattade meningar kring vad hon kunde klara av och inte, har idag erövrat område efter område.
Kan du ibland undra vart livet hade tagit vägen om synskadade hade haft större möjligheter och mindre förutfattade meningar riktade mot sig?
– Jag är nog glad att det var så i just det här fallet, för jag är jättenöjd med att ha Gotlands bokningscenter. Det känns som ett livsverk för mig. Sedan har det inte hindrat mig från att starta fler företag och hitta på fler grejer, utan det är bara en del i koncernen och vad jag väljer att göra.

Malin om …

… vikten av att omge sig med bra människor med mycket kunskap.

– När jag startade det här företaget som 25-åring hade jag aldrig gått en utbildning kring sälj, hur man driver företag eller redovisning. Det har aldrig intresserat mig. Jag tror på sunt förnuft och att omge sig med bra kunskap. Min pappa har varit företagare i jättemånga år. Det är ju kanon att ställa frågor till honom. Jag skaffade mig en jättebra redovisningsbyrå som har hand om bokföringen, för är det någonting som man inte tycker är kul eller som man inte har lust att lära sig, eller som tar tid för en att göra, så tror jag att det är bättre att köpa in de tjänsterna så att jag kan fokusera på det som jag är bra på.

... hur synnedsättningen påverkar företagandet.

– Jag tror att jag är väldigt bra på att lyssna. Det kan nog ha med synnedsättningen att göra, att man utvecklar andra sinnen lite mer. Jag är väldigt uppmärksam på hur någons ton är och lyssnar på kunder för att se vad de behöver.

… hur synnedsättningen påverkar hästintresset.

– När jag går ut till flocken så är det jättesvårt att se hästarnas signaler. De pratar och kommunicerar med öronen. Om öronen ligger slätstrukna bakåt är de ganska arga och sura. De kan försöka flytta på varandra och då måste man passa sig så att man inte hamnar i korselden. Jag respekterar dem men de måste respektera mig också. Jag har alltid gjort det bästa av olika situationer. Jag har inte tänkt så mycket på synnedsättningen faktiskt.

… att starta en Youtubekanal.

– Det är bara att tuta och köra. Kunskap skaffar man sig efter hand, vilket jag har gjort. Jag tycker att det är lättare att göra en Youtubefilm och ta hand om Youtube än vad jag tycker att Instagram är. Det fattar jag knappt någonting av, men jag gjorde min första händelse härom dagen. Den flög iväg i full fart innan den var färdig, men man lär sig. Kan man hitta en mentor på vägen så är det jättebra. Sedan finns det ju ganska mycket information på nätet också.

Lyssna även på detta reportage i Radio SRF. srf.nu/radio i podden som sändes den 16 april.