En hand håller en telefon
Vill du ändra textstorleken i hela mobilen eller vill få texten uppläst utan att behöva använda voice-over? Läs tipsen nedan.

Nyttiga nyheter i IOS 15

I senaste IOS 15 för iPhone och iPad finns det flera nyheter som är till nytta och glädje för dig som har nedsatt syn eller som är gravt synskadad. Här tipsar vi om några av nyheterna men även om annat intressant som du göra med din iPhone redan i dag. text: Illias Bennani & Claudio Quitral

Ändra textstorlek i hela mobilen/paddan

Öppna kontrollcentret genom att dra med fingret ner ifrån skärmens övre högra hörn. Peta på symbolen som ser ut som två stora A som sitter ihop. Nu får du upp en stor “korv” på högkant. Dra med fingret upp/ner längs med korven för att ställa in textstorleken.
Saknar du symbolen som ser ut som två stora A? Öppna Inställningar, gå till Kontrollcenter och välj Textstorlek.

Anpassa tillgängligheten i enskilda appar

Gå till Inställningar, Hjälpmedel och välj “Inställningar per app” längst ner på sidan. Peta på “Lägg till app” och välj den app du vill anpassa. Nu kan du göra samma inställningar som du tidigare kunnat göra för alla appar i hela mobilen/paddan, men nu kan du anpassa varje app för sig. Saker du kan göra är att öka textstorleken, invertera text men inte bilder, öka kontraster med mera. Om du ångrar dig eller om något blev fel så är det bara att ta bort appen ur listan “Inställningar per app” genom att peka på “Ändra” uppe till höger när du ser listan över appar med enskilda inställningar.

Talat innehåll läser text

Vill du få texten på skärmen uppläst, men utan att behöva använda skärmläsaren Voiceover? Gå till inställningar, hjälpmedel och välj Talat innehåll. Aktivera “Läs markering”. När du sedan markerar en text i ett dokument eller på en webbsida så väljer du “Läs upp” för att få den markerade texten uppläst.
Du kan även få hela sidans innehåll uppläst. Under “Talat innehåll” väljer du inställningen “Läs upp skärm”. När du befinner dig på en webbsida drar du med två fingrar ifrån sidans överkant för att få all text på sidan uppläst. Hur bra detta fungerar beror på hur bra sidan/appen/dokumentet är byggt.
Under inställningarna för Talat innehåll kan du även ange om du vill visa ett litet talreglage på skärmen så du kan ställa in talhastighet eller hoppa mellan stycken när du får en text uppläst. Du kan även ställa in så att du får uppläst text markerad på en mängd olika sätt, det är bara till att botanisera i inställningarna för “Talat innehåll”.

Livetext läser text i bilder eller i kamera-appen

Vad står det på skylten? Eller på skärmen? Eller på pappret? Nu kan du få text i bilder uppläst, eller bara rikta mobilen mot en skylt och få texten uppläst. Detta fungerar med och utan voiceover. Först måste du aktivera funktionen “Livetext”. Öppna Inställningar, Allmänt, Språk och region. Skrolla längst ner på skärmen och aktivera “Livetext”.
När du är i kamera-appen och riktar mobilen mot en text som mobilen kan tolka så dyker ikonen “Identifiera text” upp i skärmens övre högra hörn. Peka på den ikonen för att “lyfta ut” texten ur bilden. Nu kan du markera texten. Har du aktiverat “Läs markering” (som jag tipsas om här intill) så kan du få texten uppläst.
Finns det ett telefonnummer i texten kan du peka på numret för att ringa.
Använder du voiceover så är detta lite mer komplicerat men det fungerar. Du måste själv leta upp ikonen “Identifiera text” och peka på ikonen för att “lyfta ut” texten ur bilden. Därefter voiceover som vanligt för att få en text uppläst. Ett tips är att du först tar ett kort på texten och därefter letar upp ikonen “Identifiera text”.

Facetime utan iPhone

Du har säkert vänner som använder PC eller en Android-mobil och som därför saknar Facetime-appen. Nu kan du använda Facetime för att prata även med dessa vänner. När du startar Facetime-appen i din iPhone/iPad så väljer du “Skapa länk” uppe till vänster på skärmen. Dela länken i ett mejl eller på sociala medier, eller så kopierar du länken och skickar till alla som ska vara med. Övriga deltagare klickar på länken varvid du släpper in dem i samtalet. Ni kan vara upp till 32 personer i samma videosamtal.