En smart telefon med två pratbubblor på. Den ena frågar och den andra svarar.
Röstassistenten Siri kan svara på mycket du frågar om.

Så handskas du med Siri

Siri är röstassistenten som bor i din Iphone. Med den kan du ringa folk, diktera meddelanden eller skapa påminnelser bland annat. Tipsen är skrivna för Iphone-användare men det mesta fungerar även med Googles assistent, möjligen undantaget frågan om favoritlag i fotboll.

Siri aktiveras på lite olika sätt beroende på vilken modell du har. På en Iphone med hemknapp håller du in den och talar med Siri, på en nyare Iphone är det sidoknappen som används. På de flesta modeller kan man även säga ”Hej Siri” för att assistenten ska börja lyssna.

1 Ring någon
Det kanske mest uppenbara att använda röstassistenten till är att be den att ringa en person i dina kontakter eller ett telefonnummer. Ringer du en kontakt med flera nummer kan du specificera vilket av personens nummer du önskar ringa. Du kan då också starta antingen ett video- eller röstsamtal via Facetime. Vill du ringa någon helt handsfree kan du säga ”Hej Siri, ring mamma på högtalare” så kommer samtalet kopplas upp utan att du rör telefonen.

2 Ändra inställningar
Man kan så klart alltid gå in i inställningsprogrammet för att ändra telefonens inställningar eller aktivera en hjälpmedelsgenväg. Men det går också att göra med Siri. Du kan be Siri att slå på eller av Stör ej, Bluetooth eller Wi-fi. Du kan också aktivera eller avaktivera hjälpmedel såsom Voiceover, Zoom eller inverterade färger.

3 Påminnelser
Det är lätt att glömma saker, desto bättre att man då kan få hjälp av Siri både med påminnelser i tid och rum och genom rena timers. Du kan till exempel säga ”Skapa en påminnelse för klockan 19 i morgon” eller ”Skapa en påminnelse för när jag kommer till jobbet”. Du kan också säga ”Timer 8 minuter” för att hålla ordning på när frukostäggen är klara, eller be Siri ”skapa ett möte på onsdag klockan 13”.

4 Diktera meddelanden
”Skriv ett meddelande till pappa” låter dig diktera ett meddelande som sedan skickas via Meddelanden. Du får höra att meddelandet blivit rätt innan du sedan väljer om det ska skickas eller inte. Du kan för övrigt lära Siri dina familjerelationer genom att till exempel säga ”Rut Olsson är min mamma”. Då visas kontaktkortet för den personen och du får godkänna att det verkligen är den här personen du kallar din mamma.

5 Ställ frågor
”Hur många dagar är det till julafton?”, ”Vilken dag är midsommarafton” eller ”När infaller påsken” är frågor du kan ställa till Siri. Du kan också fråga vad klockan är i Mekka eller när solen går ner i Luleå.

6 Räkna
Miniräknare i all ära, men det går också fint att räkna ut saker med Siri, säg bara vad du vill räkna ut, som till exempel ”78 gånger 1,25”.

7 Tramsa
Apropå matte kan du alltid fråga ”Hur mycket är 0 delat med 0”. Apple nöjer sig inte med att säga att talet är obestämbart utan håller en utläggning i ämnet. Du kan också be Siri om en rolig historia eller be Siri singla slant. Den absolut längsta utläggningen får du nog om du frågar Siri vilket fotbollslag hen håller på.

text: Joachim Kåhlman
illustration: Kari Agger