Vispen ler mot kameran.
Vispens goda humör har hjälpt henne genom livet. Vispen har sjungit in låtar på svenska, engelska, ryska, latin, italienska och japanska. Bilderna är från videon på Youtube där hon för varje låt byter

Vispen sjunger på sex språk

När corona drog in över Sverige i mars 2020 så skulle det visa sig att Vispen Sjöblom skulle bli extra utsatt. Hon förlorade inte bara sitt jobb utan blev även av med ledsagning och boendestöd. Räddningen fanns i Sala, hemma hos Nonno och Erik Fylkesson som hon knappt kände. text & foto: Joachim Kåhlman

Vi har tidigare berättat om Vispen Sjöblom, 29, från Göteborg i Perspektiv. Bland annat har vi följt henne då hon tävlat i synskadesporten Showdown. Innan pandemin lamslog Sverige arbetade Vispen deltid som intervjuare på Kantar Sifo men när personalen där fick lov att börja jobba hemifrån i stället för på kontoret så visade sig webbverktyget de skulle använda vara otillgängligt för Vispen som är helt blind. Man lovade att hon i stället skulle få en dator för att kunna köra ett annat verktyg men det hände aldrig och hon stod därmed utan jobb. I samma veva meddelade Göteborgs stad att man inte längre kunde tillhandahålla ledsagning och boendestöd till Vispen som förutom att hon inte ser också har autism. Hon stod därmed helt och hållet utan stöd i vardagen. Räddningen för henne blev att flytta till Sala där hon tidigare hängt en del.

Genom en vän i Sala blev hon bekant med Nonno och Erik, ett äldre par som bor i en mysig lägenhet ett stenkast från Salas centrum. De tog sig an Vispen och lät henne flytta in hos dem. Först bodde hon där någon gång ibland men så småningom blev det allt mer permanent. I början var det svårt för de tre att hitta rutiner för att fungera ihop.
– Jag är en nattmänniska och det är inte de, så det var lite jobbigt i början, berättar Vispen när Perspektiv hälsar på i det rum hon fått låna hemma hos Nonno och Erik.

Ett av Vispens stora intressen är att sjunga. Det intresset hade hon haft svårt att utöva där hon bott tillfälligt innan hon kom hem till Nonno och Erik.
– De sa att jag skulle komma hem till dem och sjunga, det var så det började.
För henne är sången något att ta till både när hon är glad och ledsen, det är lätt att uttrycka sina känslor med sångens hjälp.
Vispens sångintresse har fått chans att utvecklas under tiden i Sala. Hon har fått sjunga både hos Frälsningsarmén och i kyrkan. Sedan började hon med Eriks hjälp spela in låtar på olika språk. Det hela började med att Erik fick en ingivelse på midsommarafton förra året.
– Han sa att han tyckte jag borde sjunga Sukiyaki på japanska, säger Vispen.
– Först lyssnade jag på låten och så tyckte jag att den var lätt att sjunga med i så då sjöng jag in den mest på skoj.

Erik som kom med idén om att Vispen skulle börja spela in sina sånger tycker om att göra film så när det var dags att spela in Sukiyaki så blev det också en musikvideo. Nonno fick hjälpa till med kläder eftersom det inte är ett av Vispens intressen. Hittills har det blivit sex olika videor på sex olika språk: japanska, engelska, italienska, ryska, latin och svenska.
Hur gör du för att lära sig en sångtext på ett språk man inte kan prata?
– Jag lyssnar, lyssnar och härmar. Det är så jag lär mig bäst. Det krångligaste var när det är texter på ett språk som inte har samma alfabet som vi.
För Vispen är det viktigt att det inte bara blir toner hon sjunger utan att uttalet ska vara rätt och att hon ska kunna förmedla en känsla i sången. För att vara säker på att det blir rätt har hon tagit hjälp av folk som har det språk hon ska sjunga på som modersmål.
– Det har tagit ganska lång tid, men tid har jag ju haft hur mycket som helst av under pandemin, säger hon.

Nästa språk på tur är vietnamesiska, men det är ett projekt som kommer ta tid. Vispen adopterades som liten från Vietnam så därför betyder just den låten lite extra för henne och hon vill att det ska bli perfekt.
Har du någon dröm om hur du vill utveckla din sång efter pandemin?
– Jag har blivit erbjuden att få sjunga inför folk och det är ju roligt om någon vill höra mig. Men jag kommer ändå alltid fortsätta sjunga själv, för det är en så viktig del av mig! 

Lyssna även på detta reportage i Radio SRF 11/6. srf.nu/radio


Vill du lyssna på Vispen som sjunger så finns hon på Youtube, sök där på Vispen.